Suomen kahdeksas ihme Imatralla

MATTI VEIJALAINENIMATRA. Antiikin maailmassa oli seitsemän ihmettä. Nykyaika

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Antiikin maailmassa oli seitsemän ihmettä. Nykyaikana niitä on huomattavasti enemmän, eikä matkailun alalla osattomaksi ole jäänyt Etelä-Karjalakaan.

Imatran kylpylän sydän kylpylä Taikametsä sijoittui viime vuonna Suomen kaupallisten matkailukohteiden yleisessä sarjassa sijalle kahdeksan. Kävijöitä oli kolme kertaa enemmän kuin tangomarkkinoilla. 300 000 pulikoijan raja meni rikki.

Kasvu jatkuu. Tänä vuonna kylpylän johtaja Jarmo Ikäheimonen uskoo kylpijämäärän nousevan yli 330 000:een huolimatta siitä, että joulujen välillä altailla pidetään pientä huoltopaussia. Kesäkausikin oli Ikäheimosen mukaan erittäin vilkas, vaikka helteillä tarkeni missä tahansa vesissä paremmin kuin aikoihin.

Kävijöitä on vuorokaudessa keskimäärin liki tuhat. Erityisen vilkkaita päiviä ovat lauantait. Silloin asiakasmäärä saattaa kohota yli 2 000:een. Se tietää jonottamista. Pullonkaula ovat Ikäheimosen mukaan pukukopit, vaikka niitä muutama sata löytyykin.

– Jonottamaan joutuminen on kovan kysynnän varjopuolta. Mutta kyllä kävijöitä pitää ollakin, jos tämänkokoisen kylpylän meinaa nykyisillä energianhinnoilla pitää kannattavana. Taikametsän altaiden vesi pidetään 30 asteessa, kuumavesialtaan vesi vielä erikseen neljässäkympissä, Ikäheimonen havainnollistaa kustannuspaineita.

EILISEN lauantain alku oli allaskassalla aivan tyypillinen. Kauppa avattiin kello 12. Varttia ennen luukulle oli sadan ihmisen jono. Haminasta tullut Jorma Ikävalkon johtama sukujoukkue ehti noin 50. sijalle.

– Kotona on pitänyt tottua rekkajonoihin ja täällä on tullut tutuksi tämä ryysis. Tämä jono kuitenkin vetää, vaikka aivan kaikki eivät näy ymmärtävän missä pää milloinkin menee, Ikävalko tuumasi.

Jorma Ikävalko, oma poika Eemeli sekä siskonpojat Mikko ja Antti Kytö ovat ottaneet tavakseen muutaman Imatran kylpylän käynnin vuodessa. Bensaa palaa, mutta ajelu on arvioitu hintansa väärtiksi.

– Kylpylän perusvetovoima on siinä, ettei muita tämmöisiä paikkoja ole meiltä katsottuna lähempänä, Ikävalko valaisee Haminan miesten matkamotivaatiota.

TOTTUNEEN henkilökunnan hoidossa avausjono veti maallikon mielestä yllättävänkin hyvin. Puoli yhdeltä päivän ensimmäinen ryysis oli ohi. Haminalaisetkin olivat jo ehtineet suihkujen kautta altaille. Siellä heidän tarkoituksenaan oli tällä kertaa viettää muutama tunti.

Mutta uutta tungosta oli tulossa. Sen tiesi allasvalvoja Nina Raitanen sanoa varmaksi.

– Hiljaisia päiviä ei ole enää missään välissä, vaikka altaille mahtuukin kerralla reilut 400 ihmistä.

VALMISTUTTUAAN Taikametsä valittiin vuoden suomalaiseksi matkailutuotteeksi. Pelkästään vanhalla maineella ei jäädä ratsastamaan. Uusia suunnitelmia muhii.

Jarmo Ikäheimosen mukaan arkkitehtisuunnittelu on piirustuspöydällä alkanut.

Vesimaailman työnimen alle hahmotellaan lisää hierovia altaita sekä omalla tavallaan hoitavia vastavirta- ja suolavesialtaita. Nykyisen saunavalikoiman täydennyksiksi on kaavailtu uusia erilaisia saunoja, joista yhtenä esimerkkinä Ikäheimonen mainitsee roomalaismallisen. Lapsille piirrellään lisäksi liukumäkiä ja muuta mukavaa.

– Tällaisia on tulossa, jos päädymme myönteisiin investointipäätöksiin. Omistajasäätiön hallitus tekee periaatepäätöksiä joulukuussa, Ikäheimonen kertoo.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Vetinen Taikametsä on kertaalleen valittu vuoden matkailutuotteeksi. Uusia kehittämissuunnitelmia muhii piirustuspöydällä.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen