Etelä-Karjalan avainyritykset lähtevät mukaan matkailuyhtiöön

Yli 20 matkailuyritystä on sitoutunut yhtiön omistajaksi. 150 000 euron vaatimus täyttyy reilusti. Mukana on paljon pienyrittäjiä ja myös Imatran kylpylä.

URPO LAANINEN

ETELÄ-KARJALAN matkailuyhtiön omistajiksi ovat tulossa maakunnan merkittävimmät matkailuyritykset. Rahansa on pistänyt likoon yli 20 yritystä, ja neuvottelut jatkuvat vielä parinkymmenen muun yrittäjän kanssa. Erityisesti Lappeenrannan sataman yrittäjät ovat innokkaasti mukana. Imatralta on ilmoittautunut mukaan vasta kolme yritystä, niiden joukossa kylpylä. Matkailuyrittäjiä on mukana myös Joutsenosta, Taipalsaarelta ja Luumäeltä.

Lappeenrannan kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtaja Tom Hultin ja Etelä-Karjalan kauppakamarin puheenjohtaja Ahti Manninen palasivat tyytyväisinä miehinä Imatran palaverista perjantaiaamuna. Heidän mukaansa suhtautuminen oli hyvin positiivista.

­ Voimme luvata, että matkailuyhtiö perustetaan ja elinkeinoelämän osuus täyttyy. Suhtautuminen on ollut erittäin positiivista, mikä osoittaa, että yhtiötä tarvitaan, he toteavat.

Ahti Manninen arvioi, että matkailuyrittäjiltä toivottu 150 000 euron osuus saattaa ylittyä ensi vuoden aikana. Tällä hetkellä sitoumuksia on lähes 130 000 euron edestä.

MATKAILUYHTIÖ perustetaan juhlallisesti Lappeenrannan Raatihuoneella 5.

joulukuuta. Omistajat valitsevat hallituksen, joka teettää yksityiskohtaisen toimintasuunnitelman, organisoi yhtiön ja etsii sille vetäjän.

Hultin ja Manninen vakuuttavat, että kaikki tapahtuu puhtaalta pöydältä.

Omistajayritykset päättävät jatkossa asioista.

Tähän asti kokoonjuoksijoina ovat toimineet Lappeenrannan seudun kaupunkiyhtiöt, Imatran seudun kehitysyhtiö ja Etelä-Karjalan kauppakamari.

Niiden rooli päättyy perustavaan kokoukseen.

MONET PIENET matkailuyrittäjät pitivät heiltä vaadittua 3 000 euron osuutta aika isona. Omistajaksi tulo on ollut mahdollista myös jakamalla summa kahden tai useamman yrittäjän kesken, ja näin on tehtykin.

Ahti Manninen sanoo, että yrittäjät voivat tulla jatkossa mukaan myös pienemmillä summilla.

Matkailuyhtiön perustaminen olisi ollut hankalampaa, jos mukana olisi ollut sadalla eurolla osallistujia. Jotta omistaminen ei olisi mennyt sillisalaatiksi, osallistumisrajaksi pantiin 3 000 euroa.

PIENYRITTÄJÄT saavat edustajansa mukaan tulevaan hallitukseen. Hultinin ja Mannisen mukaan se koostuu nimenomaan matkailun ammattilaisista.

­ Yhtiössä on mahdollisimman vähän hallintoa. Koko organisaatio tekee myyntityötä, johtajasta alkaen. Kyse on myyntiyhtiöstä, Manninen toteaa.

Hänen mukaansa pienet matkailuyrittäjät ovat yhtiössä tulevaisuutta ajatellen hyvin tärkeitä, ja heitä tulee mukaan lisää vuosien varrella.

­ Matkailuyhtiön perustaminen on esimerkki, että Etelä-Karjalassa on vielä näkijöitä ja tekijöitä eikä taikureita ja viisastelijoita, Tom Hultin sanoo.

IMATRAN KYLPYLÄ halusi kuluneella viikolla lisäselvityksiä, ja se on nyt saanut niitä. Toimitusjohtaja Jarmo Ikäheimonen sanoo, että suhtautuminen on myönteinen ja matkailuyhtiön perustaminen tuntuu järkevältä. Kylpylä tekee lopulliset päätökset joulukuussa.

­ Toivon, että meillä on ratkaisut 5.12. mennessä. Neuvottelemme vielä yksityiskohdista.

SAIMAAN RISTEILYT Oy:n omistaja Pentti Kokki uskoo, että maakunnallisesta matkailuyhtiöstä on hänelle hyötyä, jos markkinointirahat lisääntyvät.

­ Niillä saadaan varmasti lisää näkyvyyttä ja tunnettuutta, ja pystymme kasvattamaan matkustajamääriä. On hyvä saada Saimaa-brändi tänne eteläiselle Saimaalle. Nyt sitä ovat yrittäneet pitää Kuopiossa.

Saimaan Risteilyt on perheyritys, jota Pentti Kokki pyörittää ympärivuotisesti vaimonsa kanssa. Kesällä töissä on useita ihmisiä. Kokit ostivat El Faro-laivan vuoden 2005 keväällä. Lisäksi he pitävät sataman pyöreää kioskia.

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Lappeenrannan satama-alueen yrittäjät ovat innokkaimmin lähdössä matkailuyhtiön omistajiksi. Kuva kylpylän sisätiloista.

MATKAILUYHTIÖÖN

TULEVAT YRITYKSET

Etelä-Karjalan osuuskauppa, Imatran kylpylä ja vapaa-ajankeskus, Karelia Lines, Saimaan Matkaverkko, Armpa, Lappeenrannan kylpylä, Joutsenmaa, Lappeenrannan Perheravintolat, Linnoituksen Krouvi, Loma-Oksa, Saimaan Risteilyt, Scandic, Karhupirtit, Etelä-Karjalan laskettelukeskus, Vuoksenhovi, Villa Lokki, E-K Proagria, Salpasafarit, Ms. Bell´s Risteilyt, Lentovene Seppo Salpakari ja SLT Promotions.

Lisäksi neuvotteluja käydään noin 20 yrityksen kanssa.

Etelä-Karjalan liitto rahoittaa matkailuyhtiötä ensi vuonna enintään 700 000 eurolla. Selman ja Kehyn osuus on 150 000 euroa sekä yritysten osuus 150 000 euroa.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen