Honkaharju valmiiksi, pelastusaseman rakennus alkuun

TENHO TIILIKAINENIMATRA. Imatran kaupungin velkamäärä lisääntyy vielä ensi v

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Imatran kaupungin velkamäärä lisääntyy vielä ensi vuonna talouden oikenemista odotellessa. Kaupungin ensi vuoden talousarviossa tavoitellaan 6,9 miljoonan euron vuosikatetta, joka ei kuitenkaan riitä tarvittavien investointien rahoitukseen.

Ensi vuoden vuosikate on talousarvion laatijoiden toiveissa kuitenkin huomattavasti parempi kuin se oli viime vuonna tai on tänä vuonna.

Viime vuonna vuosikate oli miinuksella vajaat neljä miljoonaa euroa, tänä vuonna tavoitellaan noin miljoonan euron positiivista vuosikatetta

Mitä sitten imatralaiset saavat lisää ensi vuonna? Uuden kaupunginjohtajan Pertti Lintusen mukaan mitään erikoista ei ole luvassa, ellei sellaiseksi lasketa kaupungin talouden tervehdyttämistä.

– Talouden kuntoon saattaminen on tärkein asiamme. Vain sitä kautta voimme turvata peruspalvelujen saatavuuden myös jatkossa, Lintunen sanoo.

Talousarvio ei hänen mukaansa sisällä suoria huononnuksia nykyiseen palvelutarjontaan, vaikka joitakin asioita joudutaankin miettimään uusiksi myös rakenteiden kannalta.

– Ensi vuoden talousarviossa on kasvatus- ja opetustoimelle edelleen 300 000 euron säästövelvoite. Se, miten toimiala tähän velvoitteeseen pääsee, on heidän itsensä ratkaistava. Toinen vaikea kohta on erikoissairaanhoidon maksuosuuksien hallinta, Lintunen sanoo.

Ainakin vielä kasvatus- ja opetustoimen budjetissa on rahat kahdelle lukiolle.

ENSI VUODEN uusinvestoinnit ovat rajalliset. Pelastusaseman rakentaminen alkaa vihdoin ja viimein vuosikymmeninen jahkailun jälkeen vajaalla 1,5 miljoonalla eurolla Sulattimon alueella.

Pelastuslaitokselle rakennetaan uutta tilaa ja entinen päihdeklinikka muutetaan soveltuvin osin pelastuslaitoksen toimisto- ja miehistötiloiksi.

Valtuusto on aiemmin linjannut, että pelastusaseman kustannukset saavat olla yhteensä enintään 3,9 miljoonaa euroa.

Palopäällikkö Timo Forsman ei ole vieläkään täysin vakuuttunut valitun ratkaisun toimivuudesta.

– Saamme varmasti nykyistä paremmat tilat, mutta toiminnallisuuden kannalta uudet tilat oikeassa paikassa olisivat olleet huomattavasti parempi ratkaisu. Vanhan korjaaminen ja muuttaminen voi tuoda tulleessaan odottamattomia yllätyksiä, Forsman aprikoi.

Toinen yli miljoonan euron investointi on Honkaharjun kaukolämpökeskuksen rakentaminen.

SEN SIJAAN uudelle jäähallille ensi vuoden budjetissa ei ole vielä euroakaan, ei edes suunnitteluun. Noin viiden miljoonan euron investointi lähtee liikkeelle aikaisintaan vuonna 2008. Jalkapallon harjoituskentälle Karhumäelle on varattu ensi vuodeksi 200 000 euron määräraha.

Mansikkalan liikuntakeskuksen palloiluhallin ilmastoinnin uusimiseen ei ole luvassa rahaa parin seuraavan vuoden aikana.

Kunnallisteknisiin töihin on varattu runsaat 3,2 miljoonaa euroa. Tästä summasta asuntoalueiden rakentamiseen muun muassa Lempussa ja Vuoksenrannan alueella menee 790 000 euroa.

Lisäksi Vuoksenrannan kadun rakentamiseen on varattu erikseen 300 000 euroa.

Uutta asfalttia ja sirotepintaa on luvassa kaikkiaan 500 000 eurolla, Imatrankosken keskustan viimeistelytöihin on varattu 100 000 euroa.

MIKA STRANDÈN

Kuvateksti

Pelastusaseman uusien tilojen rakentaminen alkaa ensi vuonna. Mika Vanhasen mielestä vihdoin ja viimein.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen