Huopatehdas sai arvoisensa muistojuhlan

HEIKKI SAIRANENLAPPEENRANTA. Pro Huopatehtaan aktiivit jättivät sunnuntaina

HEIKKI SAIRANEN

LAPPEENRANTA. Pro Huopatehtaan aktiivit jättivät sunnuntaina hyvästit Lappeenrannan Pallossa sijaitsevalle huopatehtaalle. Vaikka muistotilaisuus ei antanutkaan aihetta hymyyn, ei se synkkäkään ollut. Vielä kertaalleen huopatehtaan puolustajat olivat kuitenkin pahoillaan purkamisesta.

Puolustajat olivat keränneet syksyn aikana nimiä viimeiseen vetoomukseen rakennusten säilyttämiseksi, mutta sunnuntaina Pro Huopatehtaankin oli tunnustettava se tosiasia, että peli on menetetty. KHO hylkäsi purkupäätöksestä tehdyn valituksen pari viikkoa sitten.

– On se ihme, miten näitä tiloja ei mukamas voisi kunnostaa taiteilijoille ja nuorisolle ja eri kansalaisjärjestöille Helsingin ja Tampereen malliin, päivitteli moni, kun rakennusten puolestapuhuja Jarmo Nieminen sytytteli hautakynttilöitä.

– Täällähän minä olin töissä, kun tuossa toimi kierrätyskeskus, muisteli eräs.

– Tiilet oli merkattu jo kymmenen vuotta sitten, tiesi taiteilija Unto Ahjotuli.

Ahjotuli muisteli, kuinka he jo kymmenen vuotta sitten olivat käyneet tutkimassa mahdollisia työhuoneita, mutta kuinka lohduttomaksi tilanne sitten muuttui taiteilijoiden käytyä kaupungintalon neljännessä kerroksessa.

Punatiilinen rakennus ja sen tehtaanpiippu valmistuivat vuonna 1901. Rakennuksessa toimi Lappeenrannan ensimmäinen sähkölaitos. Kenkätehtaan talo valmistui vuonna 1947.

– Saimaan Huopatehdas asettui paikalle 1933. Se oli myös ensimmäisen kansalaisliikkeen aikaa, Nieminen kertasi huopatehtaan historiaa.

Huopatehtaan siirryttyä Hyvinkäälle vuonna 1999 rakennus jäi tyhjilleen. Samana vuonna Lappeenrannan kaupunki päätti myös purkamisesta. Vuodesta 1999 alkaen asiasta ehdittiin käydä myös oikeutta.

Muistosanat huopatehtaan rakennusten muistojuhlassa lausui kaupunkisielunhoitaja, rovasti Matti J. Kuronen. Kuronen kiitti kansalaisia aktiivisuudesta. Hän myös korosti kaupunkisielunhoidon tarvetta.

– Tiloja tehdään tulevaisuutta varten. Jos ei kunnioiteta vanhaa, ei myöskään pystytä rakentamaan kestävää tulevaisuutta.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Huopatehtaan muistotilaisuus sai liikkeelle muutamia kymmeniä lappeenrantalaisia Lappeenrannan Pallossa.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen