Joustava opinto-oikeus ei ole lisännyt opiskelijoiden liikkuvuutta

Sivuaineiden lukeminen muissa yliopistoissa ei ole LTY:ssä yleistä. Joustavasta opinto-oikeudesta maksaa opiskelijan kotiyliopisto.

SANNA PYYSALO

LAPPEENRANTA. Valtakunnallinen sopimus joustavasta opinto-oikeudesta (JOO) ei ole pahemmin lisännyt liikkuvuutta Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Suomen kaikkien yliopistojen yhteinen JOO-sopimus tuli voimaan syksyllä 2004. Se mahdollistaa sivuaineopintojen suorittamisen muualla kuin kotiyliopistossa.

– Meillä ei ole ollut ryntäystä JOO-opintoihin, LTY:n opintoasioiden päällikkö Päivi Viitakangas kertoo.

Kahden vuoden aikana LTY:stä on lähtenyt 26 opiskelijaa suorittamaan JOO-opintoja 13 eri yliopistoon. LTY:lle puolestaan on tullut 15 opiskelijaa kahdeksasta eri yliopistosta.

Luvuissa on huima ero verrattuna esimerkiksi Helsingin yliopistoon, jossa suurin osa liikkuvuudesta tapahtuu Teknillisen korkeakoulun ja Helsingin kauppakorkeakoulun välillä. Toissa vuonna yliopistoon tuli noin 470 JOO-opiskelijaa ja muualle lähti noin 440 opiskelijaa.

Valtakunnallista tilastotietoa JOO-opiskelijoiden määrästä ei ole toistaiseksi koottu minnekään.

JOUSTAVAN opinto-oikeuden haku on kaksivaiheinen. Ensin kotiyliopistolta haetaan puoltoa halutuille opinnoille. Puollon jälkeen hakemus lähetetään kohdeyliopistoon, mistä myönnetään opinto-oikeus.

Viitakankaan mukaan suurinta osaa hakemuksista puolletaan.

– Opinto-oikeutta voi hakea sellaisiin aineisiin, joita LTY:ssä ei ole tarjolla. Opintojen pitäisi tuoda lisäarvoa tutkintoon.

JOO-opintojen ei haluta paisuttavan tutkintoja ja opintoaikoja entisestään.

– Ylimääräisiä, tutkinnon vähimmäisvaatimuksen yli meneviä opintoja ei ole puollettu.

LTY:stä lähtevä opiskelija voi suorittaa JOO-opintoja yhden sivuaineen verran. Viitakankaan mukaan hakijoiden joukossa saattaa olla niitäkin, jotka haluavat esimerkiksi Helsinkiin ihmissuhteiden tai työn takia. Hakemuksia ei ole kuitenkaan puollettu jos samaa ainetta voi opiskella Lappeenrannassa.

OPISKELIJALLE JOO-opinnot ovat ilmaisia. Maksajana toimii kotiyliopisto. Hakemuksen hallinnointimaksu on 20 euroa ja yhden opintopisteen hinta on 50 euroa.

– Kokonaissummia on vaikea arvioida, sillä yliopistot laskuttavat toisiaan jälkikäteen suoritettujen opintojen mukaan. Esimerkiksi tänä vuonna sekä meiltä lähtevät että meille tulevat suorittavat noin 100 opintopistettä, Viitakangas selvittää.

Aikaisemmin LTY:llä oli Joensuun ja Kuopion yliopistojen kanssa keskinäinen sopimus opiskelijoiden liikkuvuudesta.

– Silloin oli herrasmiessopimus, että toisia ei laskuteta. JOO-sopimus on selkeyttänyt yliopistojen välistä liikkuvuutta ja laskutusperusteita, Viitakangas sanoo.

Joissain yliopistoissa JOO-sopimus on osittain karahtanut resursseihin.

– Tiedekuntien välillä on isoja eroja. Jotkut ovat lopettaneet JOO-sopimuksen käytön kokonaan rahapulan vuoksi, Suomen virtuaaliyliopiston palveluyksikön johtaja Hannu Peltola kertoo.

Kirjoittaja:
Sanna Pyysalo