Kanavavaltuutettu: Vuokra-alueella vakava tilanne

Saimaan kanavan vuokra-alueen tie on hoitamattomana päässyt huonoon kuntoon. Tiistaina talvikeli aiheutti tiellä liikkujille ongelmia. Kanavavaltuutettu Juhani Korpela yrittää saada asiaan ratkaisua.

SANNA PYYSALO

SAIMAAN KANAVAN vuokra-alueen tien huono kunto uhkaa jo tien käyttöä. Tieliikelaitoksen viisumittomat tienhoitajat eivät pääse vuokra-alueelle, vaikka talvi on tehnyt tiestä vaarallisen liukkaan.

– Liukkaat kelit ovat tulossa ja Suomen valtio vastaa tiellä tapahtuvista onnettomuuksista. Jos tietä ei päästä hoitamaan, joudutaan harkitsemaan tien sulkemista. Se olisi aikamoinen juttu, Suomen kanavavaltuutettu Juhani Korpela toteaa.

Venäjä ei ole vielä vahvistanut noottia, joka takaa vuokra-alueen henkilökunnalle ja tienhoitajille liikkumisen kulkuluvalla Nuijamaan uuden raja-aseman kautta. Tiistaina liukas tie aiheutti jo useita vaaratilanteita.

– Tilanne on vakava, Korpela sanoo.

Tiistaina vuokra-alueelle pääsi auraamaan ja hiekoittamaan passilla ja kulkuluvalla. Lupa koski kuitenkin vain yhtä päivää.

– Sinne pitäisi päästä aina kun tarve vaatii, Korpela painottaa.

Merenkulkulaitos on sopinut kanavan vuokra-alueen tien talvihoidosta Tieliikelaitoksen kanssa. Työntekijöillä ei ole viisumeita, koska niitä ei ole aiemmin tarvittu.

VIIME TORSTAINA Korpela kertoi vuokra-alueen ongelmista Moskovassa Venäjän kanavavaltuutetulle Sergei Aristoville.

Tiistaina Korpela kokoontui Saimaan kanavan hoitokunnan kanssa ja seuraava kokous on maanantaina.

– Jos asia ei sitä ennen ratkea, otan uudestaan yhteyttä Aristoviin. Lisäksi tapaan hänet kanavalla 16. marraskuuta. Kahta viikkoa ei voi kuitenkaan odottaa, sillä sinä aikana voi tulla lunta ja jäätä, Korpela kertoo.

Korpelan mukaan Aristovin kanssa käydyssä neuvottelussa tuli esille uudenlaisia selityksiä tilanteelle. Selityksiä Korpela ei halua tarkemmin eritellä.

Aristovin lisäksi Korpela aikoo olla yhteydessä Venäjän muihinkin viranomaisiin tilanteen selvittämiseksi.

– On pahannäköistä, kun asiat eivät ole menneet niin kuin valtiosopimuksessa on sovittu, Korpela puuskahtaa.

LIIKENNETARKASTAJA Jarkko Hirvi Saimaan kanavan hoitokunnasta todisti tiistaina paikan päällä, millaista jälkeä hoitamaton tie on saanut aikaan.

– Liukasta on ollut ja kiinnijäämisiä ojaan. Rekkaliikenne on ollut tänään tosi huonoissa kantimissa, Hirvi kertoo.

Hirven mukaan tie on mennyt todella huonoon kuntoon. Yksi rekkakuski oli köyttänyt autonsa tienkaiteeseen kiinni.

– Yhdelle hiekkakuormalle saatiin tänään neuvoteltua kulkulupa, mutta entä huomenna? Lunta on luvassa.

Myös Nuijamaan uuden raja-aseman ja vuokra-alueen välinen uusi tie on jäässä. Sen hoitaminen on kuitenkin venäläisten vastuulla.

– Tieliikelaitos ei saa koskea tullien välialueeseen. Oli sinne joku pistänyt vähän hiekkaa, mutta suurin osa tiestä on peilijäässä, Hirvi selvittää.

Hirven mukaan raja-asemalla seisoi tiistaina paljon kalliissa lastissa olevia rekkoja, jotka eivät uskaltaneet lähteä ajamaan huonokuntoiselle tielle.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Venäjä ei ole vahvistanut noottia, joka takaisi liikkumisen kulkuluvalla Nuijamaan raja-aseman kautta vuokra-alueelle. Tieliikelaitoksen miehet eivät ole päässeet huoltotöihin. Vuokra-alueen liukas tie hankaloittaa rekkaliikennettä.

Kirjoittaja:
Sanna Pyysalo