Karhusaaren laavuun mahtuu vaikka kokonainen koululuokka

Uusi etappi Lappeenrannan rantaretkeilijöille valmistui kahden miehen urakkana.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Karhusaareen on ollut luvassa jokamieskäyttöön tarkoitettu laavu tämän talven jäille ja lumille. Lupaus on nyt lunastettu. Karhusaareen on noussut oikein iso laavu.

Karhusaari sijaitsee Saimaassa Lappeenrannan keskustan kohdalla vajaan kilometrin päässä mantereesta. Laavu on saaren itäpäässä pienessä niemessä viimeistelyjä vaille valmiina.

Nyt pitäisi tulla kantava jää ja lunta päälle, jotta retkeilijät pääsisivät laavusta nauttimaan. Venekyyti Karhusaareen ei ole enää marraskuussa kovin nautinnollista. Ajoittain se on ollut suorastaan työlästä, tuulessa ja jäässä puskeutumista.

Sen tietävät kertoa Timo Huikko ja Marko Nuutinen, jotka Karhusaaren laavun loka-marraskuussa rakensivat Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön ja Lappeenrannan kaupungin tilaustyönä.

– Sovittiin, että vuoden loppuun laavu on valmis, Huikko kertoi.

Huikko ja Nuutinen saivat kuitenkin jo tiistaina työnsä päätökseen. Sen kunniaksi he päättivät jäädä ensimmäisen kerran saareen yöksi, tietysti siihen laavuun.

– Pannaan pressu laavun eteen niin siitä tulee umpikota.

Ilman pressua laavu on kuin iso kota, josta on otettu yksi seinä pois. Miehet arvelivat mallin olevan Metsähallitukselta. He saivat siitä kuvan osviitakseen.

– Myö sovellettiin mallia maastoon. Laavusta piti tulla korkeampi, mutta ei minusta niemeen pidä mitään kirkkoa pystyttää, Timo Huikko sanoi.

– Iso tästä kyllä tuli nytkin, hän totesi.

Laavuun penkeille mahtuu miesten arvion mukaan istumaan 30-40 ihmistä, iästä ja koosta riippuen, kokonainen koululuokka ainakin.

– Nuotio on kyllä penkeiltä kaukana. Pitää hommata irtopölkkyjä, jotta ihmiset ulottuvat istuviltaan makkaraa paistamaan.

Laavussa ei vielä ole tulisijaa, mutta sen paikka on laavun piipun kohdalla. Tulisijan teon lisäksi laavussa on vielä muutakin viimeistelyä, mutta se on muiden hommaa, joka hoitunee ennen pitkää.

Muut hommasivat saareen myös huussin ja puuvajan. Huikko ja Nuutinen hoitivat laavun puurakentamisen kaupungin proomulla saareen tuomista puista.

– Tämä tulee olemaan suosittu paikka, he arvioivat työnsä tulosta ja toivoivat käyttäjien pitävän paikat kunnossa.

Karhusaaren laavu on miesten kolmas rakennusyhteistyön kohde. Aiempia ovat Suurvuoren kota Parikkalan Oronmyllyn retkeilyreitillä ja Rautjärven Hiitolanjoen retkeilyreitin kota ja muut puurakenteet.

Kumpikaan ei ole ammatikseen kirvesmies, mutta molemmat ovat erä- ja luonto-oppaita. He arvioivat laavun sopivan monenlaisen retkeilyn etapiksi kesät talvet.

– Kesällä tämä on hyvä melontakohde ja veneelläkin tänne pääsee hyvin, vaikka kirkkoveneellä.

Talvella Karhusaareen pääsee ainakin suksilla ja jalan. Kunhan keli sallii, kaupunki vetää laavulle ladun ja mahdollisesti erikseen jalankulkureitin. Myös luisteluradan ulottaminen Kaupunginlahdelta Karhusaareen on suunnitteilla.

Laavulle tulee puuhuolto. Tarjolla tosin lienee pitkää puuta, josta retkeilijän pitää pätkiä polttopuut sahalla ja kirveellä.

Huikko ja Nuutinen arvelivat, että retkeilijät saattavat joutua myös lapiointihommiin.

– Lunta saattaa tupruttaa laavu täydeltä. Pitäisiköhän sen eteen hommata irtonainen lumiaita, he pohtivat.

Karhusaaren virkistyspaikan teko on yksi maakunnan retkikohteiden kunnostushankkeista, jotka Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö toteuttaa vuosina 2006-07 omina hankkeinaan tai yhteistyössä kuntien kanssa. Hankkeita on kaikkiaan toistakymmentä.

Kaakkois-Suomen ympäristökeskus myönsi hankkeisiin EU:n ja valtion tukea yhteensä 200 000 euroa.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Marko Nuutinen (vas.) ja Timo Huikko saivat tiistaina laavun teon omalta osaltaan päätökseen.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen