Karkauksen kylässä asuu pelkkiä kalenteripoikia

ANNE KOKKONENSUOMENNIEMI. Karkauksen pojat vehkeineen kaikkineen jatkavat ma

ANNE KOKKONEN

SUOMENNIEMI. Karkauksen pojat vehkeineen kaikkineen jatkavat maailman valloittamista seinäkalenterissa. Etelä-Karjalan vuoden kyläksi valittu suomenniemeläinen Karkaus-Sydänmaa toteutti uhkauksensa ja julkaisi oman poikakalenterin.

– Perussuunnitelma oli kyllä villimpi, mutta se ei kai olisi mennyt sensuurista läpi, kalenterin pääkuvaajana toiminut Jukka Halttunen epäilee.

Kalenterista tuli joka tapauksessa ihan näköinen. Omien ja naapurikyläläisten mielestä se on hykerryttävän hauska, pois muuttaneiden mielestä suorastaan liikuttava.

– Vieraspaikkakuntalainen voisi sanoa, että aika outo, Halttunen murjaisee.

Mutta juuri tätähän se elämänmeno pienillä kylillä on: metsästystä, kalastusta ja koneiden kanssa räpeltämistä. Isonkin miehen parhaiksi kavereiksi paljastuvat koira, hevonen ja joulupukki.

KAHDENTOISTA kalenterikuvan kerääminen 60 vakituisen asukkaan kylästä tuntuu uhkayritykseltä, mutta miesten aulius yllätti kysyjät positiivisesti. Kalenteriin pääsyä pidettiin kunnia-asiana ja kuvan vuoksi oltiin valmiita kärsimään kosolti vaivaa ja epämukavuutta.

Myös Jukka Halttunen päätyi kameran eteen, kun huhtikuun poikaa kuvattiin. Moottoripyöräilyä harrastava Halttunen sai alleen toisen kyläyhdistyksen omistamista pappamopoista ja päähään munanpuolikasta muistuttavan kypärän.

– Olihan siihen kuvaan käytävä, kun kerran oli sovittu, että kalenteri tehdään porukalla.

Kuvaukset jatkuivat vuoden verran ja jokaiseen kuvaan koetettiin tallentaa kullekin kuukaudelle tunnusomaista tunnelmaa.

Yhden kuukauden osalta säät pettivät sen verran pahoin, että kuva jouduttiin lavastamaan aivan toisena vuodenaikana.

KARKAUKSEN poikakalenteri julkaistiin viikko sitten rajallisena painoksena ja sitä saa Kauriansalmelta kyläkaupasta sekä suoraan yhdistyksen sihteerinä toimivalta Sirpa Halttuselta.

Ennakkotilausten ja tiedustelujen perusteella on aihetta epäillä kalenterien muuttuvan ennen pitkää halutuiksi keräilykappaleiksi.

Jotain poikakalenteri kuitenkin kaipaa. Sarjan täydentävä tyttökalenteri olisi enemmän kuin paikallaan.

Tyttökalenterin tarve on huomattu ja kyläyhdistyksen seuraavassa kokouksessa päätetään hankkeeseen ryhtymisestä.

Kylän poikien mielestä siitä pitää tehdä A3-kokoa – pienempään ei kylän tyttöjä voisi mahduttaakaan!

ANNE KOKKONEN

Kuvateksti

Jukka Halttunen kuvasi poikakalenteriin melkein kaikki kylän miehet, muun muassa elokuuta edustavan Veikko Kuivan.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen