LTY kehittää IT-alan opetusta venäläisten yliopistojen kanssa

Uusi maisteriohjelma käynnistyy ensi vuonna. Lisäksi LTY virittelee yhteistyötä venäläisen Rostovin yliopiston kanssa.

SANNA PYYSALO

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LTY) kehittää informaatioteknologian tutkimusta ja opetusta yhdessä venäläisten yliopistojen kanssa. Ensi keväänä käynnistyy haku kaksivuotiseen maisteriohjelmaan, jossa opintoja voi yhdistää yliopistoista rajan molemmin puolin.

Yhteistyö on jo hyvää vauhtia rakenteilla. LTY:ssä alkoi maanantaina kymmenpäiväinen ”talvikoulu”, johon osallistuu reilut parikymmentä IT-alan ja tietotekniikan opiskelijaa Venäjältä ja Suomesta. Talvikoulussa opiskellaan intensiivisellä tahdilla kolme IT-alan erikoiskurssia. Järjestelyissä on mukana myös Tieteellisen laskennan keskus CSC Helsingistä.

19-vuotiaat Zaur Nasibov ja Elena Shchelkunova opiskelevat Pietarin teknillisessä valtionyliopistossa tietojenkäsittelyä, ohjelmointia ja matematiikkaa. Lappeenrantaan heidät toi mielenkiintoiselta kuulostanut talvikoulu.

– Opiskelen nyt kolmatta vuotta. Kun opinnot etenevät pidemmälle, mukaan tulee tekoälyn tutkimus. Tulevaisuudessa en haluaisi olla tavallinen tietokoneohjelmoija. Tutkimustyö kiinnostaa, Azerbaidzhanista kotoisin oleva Nasibov kertoo.

Nasibov haluaisi suorittaa opintonsa loppuun maisteriohjelmassa ulkomailla, kenties Suomessa. Shchelkunova aikoo suorittaa opinnot loppuun Pietarissa. Työ ulkomailla kuitenkin kiinnostaa, jos hyvä paikka löytyy.

TALVIKOULU on osa Cross-Border University- eli CBU -projektia. Rajat ylittävässä yhteistyössä on LTY:n lisäksi mukana Kuopion, Joensuun, Tampereen ja Helsingin yliopistot. Venäjältä on mukana kolme pietarilaista yliopistoa sekä Petroskoin yliopisto.

CBU:ssa on edustettuna seitsemän tieteenalaa. LTY:n vastuulla on muun muassa informaatioteknologian verkoston koordinointi.

– Venäjä on nousemassa vahvasti esiin talouden ja tieteen alalla. Monet yhtiöt suunnittelevat laajentavansa toimintaa Venäjälle. Energia- ja IT -alat menevät siellä vauhdilla eteenpäin, ja asiantuntijoita tarvitaan, CBU:n talvikoulusta vastaava lehtori Matti Heiliö sovelletun matematiikan laitokselta huomauttaa.

Venäjältä ja Itä-Euroopasta tulleita opiskelijoita on koulutettu kansainvälisessä tietotekniikan maisteriohjelmassa vuodesta 2000 alkaen.

Muutaman vuoden ajan toimineen CBU:n tarkoituksena on syventää koulutusyhteistyötä ja kehittää maisteriohjelmia, joihin voisivat osallistua suomalaisten ja venäläisten lisäksi muunmaalaisetkin opiskelijat. Tavoitteena on jakaa tietoa ja osaamista rajan yli puolin ja toisin.

LTY VIRITTELEE lisäksi yhteistyötä Etelä-Venäjällä sijaitsevan Rostovin yliopiston kanssa. Talvikoulun aikana LTY:ssä on vieraillut kaksi professoria Rostovista.

– Suunnitelmissa on, että LTY:llä ja Rostovin yliopistolla voisi olla sekä opiskelija- että henkilökuntavaihtoa, Heiliö sanoo.

Heiliön mukaan yliopistoilla on monia yhteisiä tutkimusalueita, joissa ne voisivat yhdistää erityisosaamistaan.

– Näitä alueita ovat esimerkiksi satelliittikuvien analysointi, metsävarojen arviointi, vesistöjen terveyden monitorointi ja muut ympäristön seurantaan liittyvät aiheet, Heiliö selvittää.

Kiinnostus yliopistojen väliseen yhteistyöhön lähti liikkeelle henkilökohtaisesta kontaktista.

Rostovin yliopistosta hakeutui LTY:lle jatko-opiskelija, jonka kautta virisi myös yhteistyön suunnittelu.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Zaur Nasibov (oik.) ja Elena Shchelkunova Pietarin teknillisestä valtionyliopistosta osallistuvat LTY:ssä järjestettävään IT-alan talvikouluun. Tiistaina kurssilla toimi opettajana Antti Pursula (vas.).

Kirjoittaja:
Sanna Pyysalo