Mottiin joutuneella Lemillä ohjat otti poikkeusolojen johtoryhmä

Ei sähköä, ei lämpöä, ei puhelinyhteyksiä, teitä tukossa ja vesihuoltokin yski. Iltapäivällä tilanne näytti hellittävän.

ANNE KOTIHARJU

LEMI. Lumimylläkän tuomien sähkökatkojen takia mottiin joutunut Lemi turvautui torstaina poikkeusolojen johtoryhmään.

Päivän toisen poikkeusryhmän kokouksen jälkeen kunnanjohtaja Simo Luukkanen selvittää tilannetta työhuoneestaan, josta sähköt ovat poikki.

– Tilanne ei ole vielä ohi ja odotamme hetkellä millä hyvänsä uutta räväystä. Niin paljon puita on linjoilla ja niiden lähellä. Yksi kun saadaan korjattua niin toinen tulee tilalle. Nostimme valmiutta ja johtoryhmä kokoontuu aamulla kello 8, jos sähköjä ei ole.

– Mutta nythän sähköt taas toimivatkin, havahtuu Luukkanen ehkä väliaikaiseen valoilmiöön.

LUUKKANEN kuvaa aamun tilannetta pahaenteiseksi.

– Kun tultiin työmaalle, hälytyskellot alkoivat soida. Ei ollut sähköä ja lämpötila 15 astetta. Ja oli oudon hiljaista. Huomasimme, että mitkään puhelinyhteydet eivät toimineet. Olimme motissa. Siinä samassa tiesimme, mikä on ihmisten tilanne kunnassa. Oli pakko alkaa toimia.

– Ryhdyimme kartoittamaan tilannetta ja sähkökatkoksen laajuus kävi ilmi. Meillä on paljon vanhuksia avohuollossa. Mikä on heidän tilanteensa? Mikä on tilanne laitoksissa, kouluissa, päiväkodissa? Alkoi sen selvittäminen. Ja kun ei muu auttanut, piti lähettää ihmisiä katsomaan ja tuomaan takaisin viestiä. Näin tätä alettiin purkaa.

Sähkönpuute toi ongelmia vesihuoltoon.

– Aamulla turvauduimme Kuukanniemen pumppuun, mikä pumppasi vettä tänne kirkonkyläänkin. Meidän toistakymmentä jätevedenpumppua oli juntturassa. Tasausaltaalla oli iso vaara ylivuotoon. Siihen reagoimme niin, että tilasimme säiliöautoja.

JOHTORYHMÄ ei saanut iltapäivään mennessä tietoonsa varsinaisia hätätilanteita.

– Mutta kotipalvelun henkilöstö selvittää tilannetta sähkökatkosalueilla, etenkin Huttulan suunnalla.

– Yhdessä vaiheessa mietimme sitäkin, että kun on oltu niin pitkään sähköttä, niin miten lämmitetään ihmisten asuntoja. Onneksi tilanne alkoi normalisoitua

Lemillä kuten muissakin kunnissa on nimetty poikkeusolojen johtoryhmä turvaamaan kuntalaisten elinoloja. Lemin ryhmä koostuu kunnan johtoryhmästä. Ryhmä on Luukkasen mukaan hyvin koulutettu ja kokenut.

Jos tilanne äityisi oikein pahaksi, on siihenkin varauduttu.

– Poikkeusoloja varten on suunnitelma ja avuntarpeeseen on varauduttu noin sadan ihmisen nimilistalla. Heistä voi muodostaa erilaisia toimintaryhmiä esimerkiksi raivaukseen, ruokahuoltoon, suojaukseen, ensiapuun. Mutta tätä varjo-organisaatiota ei pysty muodostamaan tunnissa eikä parissa.

Poikkeusolojen johtoryhmä ei ole tätä ennen kokoontunut tositilanteessa Lemillä.

– Hyvinhän tämä meni. Tästä taidettiin selvitä, näin ajattelimme.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju