Terästornin jättisäiliöt valloittavat maailmaa

MARTTI HYTTIEtelä-Karjalaan on keskittynyt merkittävää metallialan osaamist

MARTTI HYTTI

Etelä-Karjalaan on keskittynyt merkittävää metallialan osaamista. Imatran terästehtaan ja Laroxin lisäksi lappeenrantalaisen Terästorni harjoittaa merkittävää vientitoimintaa. Huomattava osa maailman sellu- ja paperiteollisuuden massatorneista, keittimistä, reaktoreista ja varasto- ja prosessisäiliöistä valmistetaan Lappeenrannassa.

Vielä runsas kymmenen vuotta sitten Terästornin tuotteet olivat lähes tuntemattomia ulkomailla. Vuonna 2002 yrityksen liikevaihdosta 90 prosenttia kertyi kotimaasta, mutta viime vuonna peräti 90 liikevaihdosta tuli ulkomailta.

Toimitusjohtaja Ossi Vilhu korostaa, että yritys tähtäsi vientiin jo 1970-luvulla.

­·Kun tulin aikoinaan yrityksen johtoon, visioni oli, että pyrimme pikku hiljaa globaaliksi valmistajaksi. 1990-luvulla aloimme harjoitella vientiä, mutta vasta viime vuosina olemme päässeet kunnolla vientimarkkinoille.

Hän haluaa kannustaa muitakin eteläkarjalaisia ja suomalaisia yrityksiä vientiin.

­·Hyvinvointimme rakentuu viennistä. On tärkeää, että tuodaan pääomia ulkomailta. Vaurautta ei synny, jos vain palvelemme toisiamme. Toisaalta vasta vientimarkkinoilla mitataan yrityksen todellinen kilpailukyky.

TERÄSTORNI toimitti viime vuonna tuotteitaan Brasiliaan, Chileen, Kiinaan Etelä-Afrikkaan ja Australiaan. Tämän vuoden suurin tilaus on Uruguaysta.

Yritys valmistaa Botnian sellutehtaalle kymmenen suursäiliötä, joiden asennuksesta yritys myös vastaa. Uruguayn toimituksen toimituksen arvo on

14 miljoonaa euroa.

­·Tämä on meille kaikkien aikojen suurin tilaus rahallisesti. Viime vuonna meillä oli tonnimäärässä yhtä suuri tilaus Chilestä, mutta siellä tilaaja vastasi asennuksesta.

Vilhu korostaa, että terässäiliöt saattavat maallikosta tuntua yksinkertaisilta tuotteilta.

­·Terässäiliöt ja -tornit ovat ”simppeleitä” tuotteita, mutta niiden mittasuhteet ovat järkyttävän suuria. Kun suurimat tornit ovat yli 50 metrin korkuisia ja 18 metriä halkaisijaltaan, niiden suunnittelu, lujuuslaskenta, valmistus ja pystytys vaativat erikoisosaamista.

YRITYKSEN KILPAILUKYKY on Vilhun mukaan osaamisesta kiinni.

­·Tämä ei ole mikään yhden miehen show, vaan tiimityötä, johon on kertynyt paljon erikoisosaamista. Olemme 20 vuoden ajan keskittyneet säiliönvalmistukseen ja kehittäneet eri osa-alueita. Haluamme menestyä tulevaisuudessakin ”maailman cupissa”.

Hän katsoo, että yrityksellä on erikoisosaamista varsinkin massatorneissa ja asennustekniikassa.

­·Olemme kehittäneet massatornien valmistusta legotekniikalla. Kasaukseen liittyy puolestaan tunkkaustekniikka, joka on ainutlaatuista osaamista alalla.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Botnian Uruguayn sellutehtaan säiliöihin ja torneihin käytetään 2 000 tonnia terästä.

Terästorni

Perustettu vuonna 1968.

Emoyhtiö Assi Group, joka omistaa yhtiön kiinteistöt ja liiketoimintaa harjoittavan Terästornin.

Toimialana suurten massatornien, keittimien, reaktoreiden, pystykokoonpanotuotteiden, varasto- prosessisäiliöiden valmistus sellu- ja paperiteollisuudelle.

Omistaja ja toimitusjohtaja Ossi Vilhu.

Noin 50 työntekijää ja joukko alihankkijoita.

Viime vuoden liikevaihto 13 miljoonaa euroa, josta 90 prosenttia tuli viennistä.

Omat 11 000 neliön toimitilat Lappeenrannan Muukossa.

Kirjoittaja:
Martti Hytti