NST:n valmentajat vaihtuvat, mutta paniikki on kaukana

JARMO HÄMÄLÄINENLAPPEENRANTA. Salibandyn naisten Suomen mestaruutta puolusta

JARMO HÄMÄLÄINEN

LAPPEENRANTA. Salibandyn naisten Suomen mestaruutta puolustava Lappeenrannan NST on hieman hämmentävässä tilanteessa. Joukkue johtaa naisten salibandyliigaa neljän kierroksen jälkeen ilman tappioita, mutta valmentaja on joukkueessa vaihtunut kevään jälkeen jo kaksi kertaa.

Viime keväänä NST:n Suomen mestariksi valmentanut Mika Strömberg muutti ennen kauden alkua paikkakuntaa ja hänen tilallaan kauden valmentajana aloitti Jyrki Paajanen.

Sunnuntaina NST ilmoitti, että Paajanen jättää liigajoukkueen valmentamisen, koska aikaa täysipainoiseen mukanaoloon ei työn ja opiskelun vuoksi löytynyt.

Uutena valmentajana mukaan remmiin palasi Jouni Kemppi, joka on tuttu valmentaja joukkueen alkutaipaleelta ja liigan alkuvuosilta. Päävalmentajaa ei joukkueelle kuitenkaan nimetty, koska valmennuksessa jo pitkään mukana olleet Jussi Laukkanen ja Aki Saira jatkavat valmennustiimissä.

NST:n kapteenin Marja Hämäläisen mukaan joukkue ei savustanut Paajasta ulos valmentajan tehtävistä, eikä sarjamenestyskään aiheuttanut siihen paineita.

– Se pitää tietysti myöntää, että Jyrki Paajasen mukaan tulo muutti pelikuvioita aika paljon. Nyt on sellainen tunnelma, että joukkueessa tilanne on helpottunut, kun Jouni Kemppi palaa valmentajaksi ja pelissä palataan varmasti enemmän vanhoihin tuttuihin kuvioihin, Marja Hämäläinen sanoo.

Eikö joukkue sitten kaipaa yhtä selkeää ykkösvalmentajaa? Voiko kolmen miehen valmennustiimin systeemi toimia naisten joukkueessa?

– Uskon, että se voi toimia. Ainakin ne asiat tuntuvat toimivilta, mitä alkuviikon palavereissa on ehditty läpikäydä, joukkueen kippari sanoo.

NST voitti keväällä ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Marja Hämäläisen mukaan se näkyi alkukauden otteluissa normaaleina mestarin paineina.

– Kaikki tietysti haluavat voittaa meidät ja meidän pitää treenata kaksi kertaa niin kovaa, että pysymme vastaamaan haasteisiin. Pelillisesti sarja on kuitenkin alkanut melko hyvin, eikä se aiheuttanut painetta valmentajanvaihdokseen, Hämäläinen muistuttaa.

Naisten salibandyliiga vaatii mukana olevilta kovaa sitoutumista, mutta amatöörisarjassa ei rahaa paljon liikutella. Ei edes valmentajia pestattaessa.

– Viisi iltaa viikossa pitää lähteä ja siihen vielä reissuja päälle. Pitää olla valmis siihen, että aikaa ja valmiutta sitoutumiseen löytyy, valmentajatiimiin kuuluva Aki Saira sanoo.

NST:n joukkueenjohtaja Maria Esala korostaa, että kaksi edellistä valmentajaa luopui tehtävistään nimenomaan omien työtehtävien vuoksi.

– Onneksi Jyrki Paajanenkin näki hyvissä ajoin, että hänen aikansa ei ehkä sittenkään riitä joukkueelle. Mika Strömberg oli ollut niin kauan joukkueen mukana, että hänen lähdöllään oli varmaan suurempi vaikutus joukkueeseen kuin tällä toisella valmentajanvaihdoksella, Esala arvioi. NST:n joukkueen harjoitusmotivaatiossa ei ollut ainakaan tiistai-iltana paljon virittelemistä uuden valmentajatiimin treeneissä.

– Tytöt lähtivät ulos myräkkään lenkille ennen lajiharjoitusta, vaikka Tampereella kuulemma ravit peruutettiin saman myrskyn vuoksi, naureskeli Jouni Kemppi.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

NST:n kapteeni Marja Hämäläinen uskoo, että valmentaja Jouni Kempin mukaan tulo rauhoittaa joukkuetta, kun palataan muutoksista tutumpiin kuvioihin.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen