Pesä Ysit laulaa tänään: ”Olen kolmekymppinen”

Pesä Ysien kehityksen kannalta ratkaiseva askel oli naispesäpalloon keskittyminen. Vahva juniorityö on seuran toinen ohjenuora.

KAISA JUNTUNEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Pesä-Ysien miehet Ville Lantta, Sakari Myllys ja Jani Valkeapää pyörivät hotelli Lappeen tiloissa torstaina iltapäivällä. He valmistelivat seuran 30-vuotisjuhlia, joita vietetään tänään perjantaina.

Miehet panivat tyytyväisinä merkille, että yökerho Doriksen tanssilattian viereisiä pylväitä maalattiin hopean värisellä maalilla.

– Meitä varten maalataan mitalimme värillä, Myllys virnuili.

Järjestäjät voivat olla tyytyväisiä, sillä syntymäpäiväjuhla kiinnostaa kovasti niin entisiä kuin nykyisiä pesäysiläisiä. Kun junnut juhlivat alkuillasta, Saimaa-kabinetti täyttyy varmasti, ja kun on aikuisten vuoro nostaa malja Doriksen puolella, niin todennäköisesti kaikilla varatuilla 150 paikalla on käyttöä.

– Alkuaikojenkin pelaajia ja seuraihmisiä on ilmoittautunut todella hyvin. Ihmisiä on tulossa ihan ympäri Suomea, iloitsee Myllys.

Junnujen ja aikuisten juhlissa on hiukan eri ohjelma, mutta varmaa on, että kummassakin tilaisuudessa lauletaan tuttu iskelmä ”Olen kolmekymppinen”.

Mutta onko kolmekymppinen pesäpalloseura Pesä Ysit sellainen kuin laulussa sanotaan? Onko sillä takana luja putki rilluvuosien?

– Toivottavasti olemme löytäneet oman linjamme. Tottahan se on, että kolmikymppisellä alkaa vähentyä nuoremmille tyypillinen edestakaisin säntäily, Myllys pohtii nauraen.

Pesä Ysit on keskittynyt usean vuoden ajan naispesäpalloiluun ja junioritoimintaan. Kukaan ei voi väittää, etteikö tämä vakiintunut linja olisi kannattanut. Saavuttihan Pesä Ysit viime kesänä SM-hopeaa sekä naisissa että C-tytöissä.

Ennen kuin Pesä Ysit perustettiin, Lappeenrannassa pelattiin pesäpalloa Lappeenrannan Urheilumiesten alajaostossa. Kun LUM päätti keskittyä yleisurheiluun, löytyi aktiivisia ihmisiä, jotka perustivat pesäpallolle oman seuran.

– Erkki Hietamäellä oli iso rooli perustamisvaiheessa, Sakari Myllys mainitsee.

Hietamäki painotti alusta asti juniorityön merkitystä. Myös Imatran Pallo-Veikkojen ja Pesä-Ysien yhteistyö on toiminut alusta asti. Naapurikaupunkilaiset lahjoittivat seuran perustamistilaisuudessa Pesä Yseille 20 mailaa ja 50 palloa.

Menestystarinaksi muuttunut Pesä Ysien naispesäpalloilu alkoi Kesämäenrinteen koululta. Vuonna 1980 koululla oli mainio tyttöjoukkue, jota luotsasi liikunnanopettaja Anneli Pajunen. Kun joukkue liittyi Pesä-Yseihin, valmentajaksi ryhtyi silloinen teekkari Kari Metsäkallio.

Naisjoukkue kipusi Suomen sarjaan vuonna 1986 ja siitä on osittain kiittäminen yhteistyötä IPV:n kanssa. Sieltä saatiin niin pelaajia ja pelinjohtajia kuin valmentajakin. Yhteistyö IPV:n kanssa virallistui vuonna 1998, jolloin seurat tekivät selkeän sopimuksen työnjaosta: Pesä Ysit saa maakunnan parhaat naispesäpalloilijat ja IPV miehet.

Pesä Ysien nousukunto näkyi 1990-luvulla, jolloin se nousi kertaalleen Superpesikseen. Silloin joukkue tippui SM-tasolta saman tien, mutta naiset ovat pysyneet siellä noustuaan uudestaan Superiin vuonna 2002.

Pesä Ysien miehet ovat pelanneet maakunta-, piiri- ja suomensarjoissa.

Seuran historiikin kirjoittanut Juhani Sirkiä pitää yhtenä Pesä Ysien menestystekijänä sitä, että sekä pelaajat että tärkeät taustahenkilöt ovat pysyneet seuralle uskollisina.

Yksi uskollisista on Ville Lantta, joka on touhunnut seurassa 23 vuotta. Hän tuli mukaan yhdeksänvuotiaana juniorina ja on ehtinyt toimia peliuransa jälkeen kirjurina, tuomarina, huoltajana, valmentajana, pelinjohtajana, rahastonhoitajana ja johtokunnan jäsenenä. Viimeiset vuodet hän on häärännyt varapuheenjohtajana.

– Tästä on tullut enemmän kuin harrastus. Olen pelannut pienestä asti ja tämä on tuntunut aina tärkeältä. Viime aikoina olen oppinut jopa delegoimaan hommia, Lantta pohtii rooliaan.

– Olen tyytyväinen, kun seura on siinä kunnossa, että ihmiset viihtyvät seurassa ja haluavat tehdä meillä hommia. Voin väittää, että olemme erittäin yhtenäinen seura

– Kaikki pienimmistä junnuista Superpesiksen pelaajiin kulkevat samanlaisissa verkkareissa, Lantta pohtii.

KAISA JUNTUNEN

Kuvateksti

Juhlajärjestelyjen puuhamiehet Sakari Myllys, Ville Lantta ja Jani Valkeapää pitivät torstaina palaveria Doriksessa, jossa Pesä Ysit pistävät tänään jalalla koreasti.

Pesä Ysit

Perustettu 22.3.1976.

Ensimmäinen puheenjohtaja Erkki Hietamäki.

Nykyinen puheenjohtaja Ahti Manninen.

Pian perustamisen jälkeen seurassa oli 100 jäsentä.

Tällä hetkellä jäseniä on päälle 700.

Pesä Ysit ja IPV tekivät vuonna 1998 merkittävän sopimuksen: Etelä-Karjalan parhaat naispesäpalloilijat tulevat Pesä-Yseihin ja miehet menevät IPV:n riveihin.

Huippusaavutus naisten SM-hopea kesältä 2006.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen