Ruokolahti ja Parikkala kauhistelevat Imatran vaihtoehtoa terveyspiirille

HANNU OJALARUOKOLAHTI. Imatralta ja Rautjärveltä esitetyt näkemykset varautu

HANNU OJALA

RUOKOLAHTI. Imatralta ja Rautjärveltä esitetyt näkemykset varautumisesta maakunnallisen terveyspiirin romuttumiseen saavat kunnanjohtajat Ruokolahdella ja Parikkalassa haukkomaan henkeään.

– Missään nimessä ei tässä vaiheessa pidä lähteä lausumaan, että varaudutaan kariutumiseen. Sehän tarkoittaa sitä, että joillakin on jo valmis näkemys asiasta, kauhistelee Ruokolahden kunnanjohtaja Vesa Jäppinen.

Näkemykset seutukuntapohjaisesta varasuunnitelmasta maakunnalliselle sosiaali- ja terveyspiirille ovat Jäppisen mielestä täydellisesti Ruokolahden intressien vastaisia.

– Meille ei ole vaihtoehto, että lähdemme tässä vaiheessa huoraamaan mahdollisen Imatran 20 000 asukkaan peruspalvelupiirin perään. Imatra ei kykene tarjoamaan meille mitään lisäarvoa. Tämä on aika tavalla myös Parikkalan intresseissä. Jos Etelä-Karjalaan ei synny maakunnallista sosiaali- ja terveyspiiriä, Parikkalalla on vaihtoehtona katsella Savonlinnan suuntaan.

Lapista syyslomalta tavoitettu Parikkalan kunnanjohtaja Alpo Kosunen jakaa Jäppisen näkemyksen terveyspiiristä.

– Tässä vaiheessa katsomme mitä tapahtuu ja teemme sen jälkeen omat johtopäätöksemme. Itä-Savossa toiminta alkaa vuoden alussa, joten me voimme vertailla kahta aluetta, Kosunen määrittää Parikkalan tilannetta.

Sekä Kosunen että Jäppinen täsmentävät, että kunnanjohtajien seutukunnallinen yhteistyö tarkoittaa pelkästään kuntien palvelurakenneuudistuksesta annetun puitelakiin liittyvää yhteistyöselvitystä.

– Puitelaki edellyttää tällaisia selvityksiä, jotka on ajateltu tehdä yhdessä Imatran seudulla. On meitä kutsuttu tekemään selvitystä Savonlinnankin suuntaan, sanoo Kosunen.

Jäppisen mielestä yhdestä kuntajohtajien kokouksesta ei kannata lähteä tekemään pitkälle meneviä tulkintoja.

– Jokaisen kunnan on vastattava puitelain toimeenpanoon kesäkuun loppuun mennessä. Mutta se on siinä, mitään muuta velvoitetta ei ole. Tässä vaiheessa on ryhdytty vain selvittämään, kykenemmekö antamaan Imatran seudulta yhteisen vastauksen.

– Kuntarajoja ei piirrellä ensimmäisenä, on pikemminkin sovittu, että niistä ei tässä vaiheessa edes puhuta. Ruokolahdella ei ole ensimmäisessä aallossa valmiuksia eikä tarvetta lähteä keskustelemaan kuntarakenteesta, Vesa Jäppinen linjaa Ruokolahden näkemystä.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala