Savitaipaleen budjetti perustuu peruspalveluiden säilyttämiselle

ANNE KOKKONENSAVITAIPALE. Laadukkaista peruspalveluista ei tingitä ensi vuon

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Laadukkaista peruspalveluista ei tingitä ensi vuonnakaan Savitaipaleella. Kunnanhallituksen maanantaina hyväksymästä talousarvioesityksestä karsittiin monta mukavaa asiaa, mutta lopputulokseen mahtuu muutakin kuin niukkuutta.

– Savitaipaleella on katsottu peiliin ja todettu, että pikkasen on rakenteellista alijäämää, joka pitää saada karsittua. Kun oma pesä pidetään kunnossa, eivät meitä uhkaa muut kuin mahdolliset valtion pakkotoimet, toteaa kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi.

Iso-Mustajärven ensimmäinen budjetti Savitaipaleella syntyi kuulemma helpommin kuin kertaakaan Etelä-Savon Haukivuorella. Osastojen tarpeista toki jouduttiin keskustelemaan välillä varsin tiukoin äänenpainoin, mutta ratkaisut tehtiin yhteisen edun nimissä.

– Savitaipaleella on vielä aika jalo kunnalliskulttuuri ja pitää yrittää saada se säilymään, Iso-Mustajärvi painottaa.

VUODEN 2007 talousarvioesityksessä tilikauden tulos jää runsaat 260 000 euroa alijäämäiseksi, mutta Iso-Mustajärven mukaan ”parempaan suuntaan mennään”. Alijäämä jää 29,7 prosenttia pienemmäksi kuin kuluvan vuoden talousarviossa. Investointien rahoittamiseksi varaudutaan ottamaan lainaa 200 000 euron verran.

Savitaipaleen kunnan vuosikate on ensi vuoden talousarvioesityksessä hieman alle 610 000 euroa, mikä on 19 prosenttia enemmän kuin vuoden 2006 talousarviossa. Vuosikate kattaa poistoista 69,7 prosenttia eli runsaat 870 000 euroa.

Ensi vuoden toimintatuottojen arvioidaan olevan 5,88 miljoonaa euroa ja toimintakulujen 21,9 miljoonaa euroa. Toimintakulujen ero tuottoihin nähden on kaksi prosenttia enemmän kuin vuoden 2006 talousarviossa.

Savitaipale on kattanut viime vuosina budjettiensa alijäämää hyvinä vuosina kerättyjen rahastojen tuotolla. Tämä tie alkaa olla loppuun kuljettu, mutta Iso-Mustajärven mielestä ei ole viisasta oikaista kuntalaivan kurssia liian rajulla liikkeellä.

– Työntekijöiden motivaatio pitää saada säilymään taloutta kuntoon saatettaessa, Iso-Mustajärvi muistuttaa.

KUNNANHALLITUKSEN ottaman linjan mukaisesti Savitaipale ei kasvata henkilöstönsä määrää niin kauan kuin kunnan väkiluku laskee.

Vanhustyössä tosin on varaus yhden henkilön palkkaamiseen, omaishoidon tukea valmistaudutaan maksamaan kolmelle uudelle omaishoitajalle ja diabetestyön resursseihin lisätään 0,2 henkilöstötyövuotta sisäisin siirroin.

Samaan aikaan työvoima hammashuollossa, lääkäreiden vastaanotossa sekä laboratoriossa vähenee.

Perusopetuksen opetusryhmät pidetään toimivina eikä ylisuuria ryhmiä muodosteta. Lukion kurssitarjonta sekä kirjastoaineiston hankintamäärärahat säilyvät nykyisellä tasolla.

Musiikkikoulun toimintaa kunta tukee 10 200 eurolla sekä lasten ja nuorten kuvataidekoulua 5 800 eurolla. Toimintakeskus Suvannosta ostetaan yleisöuintiaikaa 24 tuntia viikossa ja jäähallista jääaikaa yhteensä tuhannella tunnilla.

Nuorten työllistämiseen on osoitettu 36 000 euron määräraha, jolla työllistetään kesän aikana 120 nuorta.

Kutsutaksiliikenne jatkuu neljällä reitillä ja lisäksi kunta osallistuu seutulippuosuuksiin 12 500 eurolla.

MARLEENA LIIKKANEN

Kuvateksti

Kirvesmies Veikko Hirvi rakensi maanantaina Kaijankodin laajennusta Savitaipaleen kirkolla. Ensi vuonna kunnan investoinnit ovat pääasiassa pienehköjä perusparannuskohteita.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen