Timo Saukkonen säilyttäisi Botnian Metsäliiton hallinnassa

MARTTI HYTTIRAUTJÄRVI. Metsänomistajien hallitsema Metsäliitto-konserni on m

MARTTI HYTTI

RAUTJÄRVI. Metsänomistajien hallitsema Metsäliitto-konserni on muiden kotimaisten metsäyhtiöiden tapaan kärsinyt paperin ja puutuotteiden heikoista hinnoista. Tänä vuonna mekaanisessa metsäteollisuudesta on päästy hieman nauttimaan noususuhdanteesta. Sen sijaan paperin hintataso on edelleen alhainen.

Metsäliittokin on sulkenut ja myynyt tuottamattomia tehtaitaan. Investoinnit eivät kuitenkaan ole jäissä. Kaakkois-Suomessa yhtiö investoi paperi- ja pakkausteollisuuteen Simpeleen tehtailla ja kertopuun valmistukseen Punkaharjulla. Konsernin tytäryhtiö Botnia teki puolestaan historiansa suurimman investoinnin Uruguayn sellutehtaaseen.

Botnia nousi viime viikolla otsikoihin, kun UPM ilmoitti halunsa ostaa Metsäliittoon kuuluvalta M-realilta 15 prosenttia Botnian osakkeista. jOS M-real suostuisi, määräysvalta Botniassa siirtyisi Metsäliitto-konsernilta UPM:lle.

METSÄLIITON uusi hallituksen jäsen, metsänhoitaja Timo Saukkonen, 43, Rautjärveltä suhtautuu pohdiskelevasti UPM:n tarjoukseen.

– UPM:n tarjous on kieltämättä euromääräisesti houkutteleva. Ei sitä voi kiistää, etteikö 500 miljoonaa euroa ole iso raha. Se on strategisesti merkittävä asia. Määräysvallan siirtyminen UPM:lle saattaisi kuitenkin olla paha asia Metsäliiton kokonaisuuden kannalta.

Hän arvioi, että muutos saattaisi vaikuttaa kielteisesti puukaupan kilpailutilanteeseen.

– Tällä hetkellä puukaupassa on tasapainoinen kilpailutilanne, kun maassa ja Etelä-Karjalassa on kolme suurta ostajaa. Botnia käyttää noin puolet Metsäliiton käyttämästä puusta. Jos näin merkittävä puunkäyttäjä ei olisi omassa määräysvallassa, se lisäisi epävarmuutta olisi menetys Metsäliiton ja sen jäsenten kannalta.

Saukkonen korostaa, että myös Metsäliitto on halukas ostamaan M-realilta Botnian osakkeita.

– Tästä on selvitys käynnissä. Kun emo ostaa tyttäreltään, se ei käy suoraan kahdenkeskeisellä sopimuksella. Myykö M-real Botnian osakkeita ja kenelle, on M-realin hallituksen asia. Uskon, että se pohtii asiaa perusteellisesti.

INVESTOINTEIHIN Venäjällä Saukkonen suhtautuisi varovaisesti.

– Ei sinne nykyistä enempää kannata investoida. Venäjä on edelleen kehittymätön talous metsäteollisuuden suhteen, kun toimiva raaka-aineen hankintajärjestelmä puuttuu. Myös Venäjän vakaus pitäisi saada varmistettua.

Hän uskoo, että jollakin aikavälillä saattaa Metsäliittokin rakentaa sellu- tai paperitehtaan Venäjälle.

– Kaikilla metsäyhtiöillä on tavallaan jalka oven välissä. Metsäliittokin on perustanut sahan. Uruguayn sellutehdas on niin raskas investointi, ettei muita vastaavia hankkeita ole lähiaikoina vara käynnistää.

PUUN TUONTI Venäjältä on Saukkosen mielestä välttämätöntä, jos metsäteollisuuden kapasiteetti aiotaan kotimaassa säilyttää nykyisellään.

– Kotimaasta ei saada puuta riittävästi, vaikka hakkuumahdollisuuksia käytettäisiinkin paremmin hyväksi.

Hän uskoo, että puun tuonti Venäjältä jatkuu, vaikka tullimaksut nousevatkin.

– Kyllä Venäjä on ennenkin uhitellut tullimaksujen korotuksilla. Jos Venäjän kuitenkin korottaa porrastetusti maksuja, metsäyhtiöt yrittävät hankkia raaka-aineen muualta.

Saukkonen muistuttaa, että Etelä-Karjalassa on uudistetut sellu- ja paperitehtaat.

– Ei näitä voi pysäyttää pitkäksi aikaa. Yksi mahdollisuus on, että huokeaa eukalyptussellua ja raakapuuta tuodaan esimerkiksi Etelä-Amerikasta. Metsäliiton ensisijainen tavoite on kuitenkin ostaa raakapuu kotimaasta.

METSÄNOMISTAJIA syytetään usein metsäteollisuuden vaikeuksista. Metsäyhtiöt ja Metsäteollisuus valittavat, että puu maksaa Suomessa liikaa.

Saukkonen katsoo, että perimmäinen syy metsäyhtiöiden vaikeuksiin on heikko markkinatilanne.

– Paperin ja kartongin hinnat ovat tolkuttoman huonot. Kun kapasiteettia koko ajan karsitaan, on mahdollista, että hinnat kääntyvät hieman nousuun. Kun kilpailu on kovaa, kukaan ei uskalla lähteä nostamaan hintoja.

Hän uskoo, että keskipitkällä tähtäimellä tilanne ehkä helpottuu.

– Paperin kulutuksen odotetaan lisääntyvän eniten Itä-Euroopassa,Aasiassa, Afrikassa, Etelä-Amerikassa. Tällä hetkellä näkymät ovat huonot, kun mahdollisten hinnankorotusten hyödyt menetetään energian hinnan nousussa.

MARTTI HYTTI

Kuvateksti

Timo Saukkonen tekee merkittävän osan metsänhoitotöistä itse. Hakkuut suorittaa ostajan aliurakoitsija.

Kirjoittaja:
Martti Hytti