Joutseno valmis kansanäänestykseen kuntaliitosselvityksen tuloksesta

ANNE KOTIHARJULAPPEENRANNAN ja Joutsenon kaupunginhallitukset päättävät kaup

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANNAN ja Joutsenon kaupunginhallitukset päättävät kaupunkien kuntaliitosneuvottelujen käynnistämisestä ensi maanantaina.

Kaupunginjohtajat Seppo Miettinen ja Kari Korkiakoski esittävät odotetusti, että kaupunginhallitukset päättävät käynnistää kuntajaon muutosta ja yhdistymissopimusta koskevan valmistelutyön ja yhdistymisneuvottelut.

Muuten kaupunginhallituksille tuodut esitykset ovat täysin samansisältöisiä, mutta Joutsenon kaupunginjohtaja Kari Korkiakoski varautuu esityksessään myös neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämiseen.

KORKIAKOSKI esittää, että jatkovalmisteluaikataulun on oltava sellainen, että neuvoa-antava kansanäänestys on mahdollinen ennen lopullista päätöksentekoa mahdollisesta kuntaliitoksesta tai uuden kunnan perustamisesta.

Kaupunginjohtajat esittävät kaupunkien yhdistymistä vuoden 2009 alusta lukien. Päätös kuntaliitoksesta pitäisi tehdä ensi vuoden loppuun mennessä.

Lappeenrannan ja Joutsenon henkilöstön ammattijärjestöt ovat käsitelleet yhdistymisasiaa ja päättäneet suhtautua periaatteessa myönteisesti kuntaliitokseen.

Kummankin kaupunginjohtajan esityksessä kaupunkien yhteinen yhteistyötoimikunta käy kuntaliitosneuvottelut.

TÄHÄN MENNESSÄ Lappeenrannan poliittiset ryhmät ovat suhtautuneet kuntaliitosneuvottelujen käynnistämiseen myönteisesti.

Joutsenossa taas kaupunginjohtajan esityksen läpimeno on epävarmempaa.

Joutsenossa keskustan kunnallisjärjestö ehti jo ottaa vastustavan kannan asiaan aika varhaisessa vaiheessa.

Kokoomus on suhtautunut liitokseen tähän mennessä avoimemmin. Sosialidemokraattien niinikään tähän asti keskustaa myönteisempi kanta liitokseen ratkeaa sunnuntaina kunnallisjärjestön kokouksessa.

JOUTSENON kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) pitää esitykseen sisältyvää mahdollisuutta kansanäänestyksestä hyvänä asiana.

– Kaupunkilaiset tuntuvat ainakin eri gallupeissa vaativan kansanäänestyksen järjestämistä aika voimallisesti.

– On ihan viisasta varautua neuvoa-antavaan kansanäänestykseen kaupunginhallituksen päätöksessä.

Lopullisestihan liitoksesta ja kansanäänestyksestä päättää kaupunginvaltuusto.

Kakkola muistuttaa, että varsinainen kansalaiskeskustelu liitoksesta alkaa vasta kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen, jos hallitus puoltaa liitosneuvottelujen aloittamista.

Jos kuntaliitos toteutuisi vuoden 2009 aikana, valtio myöntäisi yhdistymisavustusta 7,2 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju