Romukontit täyttyvät nopeasti Pajarilan teollisuusalueella

HEIKKI SAIRANENLAPPEENRANTA. Kierrättäminen on nyt helppoa. Lappeenrannan Pa

HEIKKI SAIRANEN

LAPPEENRANTA. Kierrättäminen on nyt helppoa. Lappeenrannan Pajarilan uudella teollisuusalueella Viipurinportin vieressä on avattu uusi romuraudan kierrätyspiste. Piste ei ota vastaan ongelmajätteitä eikä yhdyskuntajätettä, mutta melkein sitten kaikkea muuta.

– Tänne voi tuoda kaikki käytetyt sähkö- ja elektroniikkalaitteet. Myös kaikki metalliromu menee meiltä helposti kiertoon ja myös ilmaiseksi, toteaa yrittäjä Kimmo Laineaho.

Vuosi sitten lauritsalalaiset keräsivät yli sadan nimen adressin kierrätyspistettä vastaan. Asukkaat epäilivät alueen muuttuvan epäsiistiksi romukortteliksi. Sittemmin asukkaiden ja jäteyrittäjän välit lähentyivät. Kun asukkaat vakuuttuivat siitä, että haitat jäävät vähäisiksi, Kierrätys Laineaho pääsi aloittamaan toimintansa.

– Ihan virallisesti avasimme vasta kuitenkin tänä syksynä.

Kimmo Laineaho pitää paikkaa Kuutostien eteläpuolella hyvänä. Koko teollisuusalue on vielä pahasti keskeneräinen, mutta seutu siistiytyy. Kierrätyspisteen ja Kuutostien väliin ollaan rakentamassa muun muassa meluvallia, jota on myös tarkoitus maisemoida. Ensi keväänä kierrätyspisteen noin 2,4 hehtaarin kokoiselle tontille tulee lisäksi noin 350 neliön kokoinen teollisuushalli, joka helpottaa lajittelua.

Kierrätys Laineaho on tehnyt sopimuksen kahden suurimman tuottajayhteisön, Elker Oy:n ja Serty ry:n, kanssa sähkö- ja elektroniikkalaitteiden vastaanotosta. Yritys on myös Osuuskunta Teollisuuden Romun virallinen toimittaja. Käytännössä se tarkoittaa muun muassa sitä, että se pilkkoo kaiken järeämmän raudan ja toimittaa sen Imatralle Ovakolle uusiokäyttöön.

– Sitä menee sinne noin 300 tonnia vuodessa, Laineaho toteaa.

Kierrätys Laineahon tavoitteena on palvella eteläkarjalaisia asukkaita tarjoamalla heille helppo tapa kierrättää nurkkiin jäänyt romu.

– Meille voi tuoda oikeastaan melkein kaiken mahdollisen.

Romukasat pihalla kertovat, että lappeenrantalaiset ovatkin jo löytäneet paikan. Tarpeettomat akut, romuautot, loisteputket, ja sähkömoottorit ovat siististi omissa pinkoissaan. Lavallinen alumiinia on tekemässä lähtöä Järvenpäähän. Rankempi rauta odottaa puolestaan muuttoa Imatralle.

– Onhan tuota, Laineaho lajittelee kaapeleita, sähköjohtoja ja kuparia.

Laineaho uskoo, että varsinkin sähkölaitteiden kierrätys kasvaa edelleenkin. Seuraavaksi hän odottaa analogisten televisioiden vyöryä, kun digitelevisiot valtaavat lopullisesti markkinat.

Kierrätyspisteen tontti on kasvanut nopeasti romulla. Sekaan on eksynyt myös ihan käypää tavaraa. Tämä sukupolvi ei näytä säästävän.

Laineaho ymmärsi asukkaiden huolen vuosi sitten. Romu kun on pelkkää romua. Laineaho kuitenkin muistuttaa, että kun kierrätyspiste täyttää niin jätelain kuin myös SER-asetuksen vaatimukset, haitat jäävät vähäisiksi. Toiminta ei pilaa ympäristöä, kun yritys noudattaa määräyksiä.

Kierrätyspisteen taustayhtiöinä ovat Laitossähkö Laineaho Oy ja Kuljetus Laineaho.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Yrittäjä Kimmo Laineaho poimii romukasasta alumiinit toimitettavaksi edelleen Järvenpäähän.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen