Kisapuiston tekojää on ollut tiukilla lämpöaallossa

JARMO HÄMÄLÄINENLAPPEENRANTA. Kisapuiston iso tekojää on joutunut kovaan tes

JARMO HÄMÄLÄINEN

LAPPEENRANTA. Kisapuiston iso tekojää on joutunut kovaan testiin pitkään jatkuneen lämpöaallon aikana. Jää on kuitenkin pysynyt olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa, mutta koneisto alkaa olla tiukalla.

– Yllättävän hyvässä kunnossa jää on toistaiseksi pysynyt, eikä ole tarvinnut rajoittaa luisteluvuoroja, Kisapuiston kenttien työnjohtaja Jarmo Tynkkynen sanoo.

Kisapuiston tekojään olemassaololle laskennallinen lämpöraja on plus kuusi astetta. Se on osoittautunut viime viikkoina myös käytännössä paikkansa pitäväksi lämpörajaksi.

– Tämän kentän koneisto kestää näköjään kuusi astetta, mutta sen yli jos vielä mennään niin jää saattaa alkaa sulaa. Toistaiseksi tuulet ovat olleet meille suotuisia ja ne ovat kuivattaneet kentän pintaa. Lämpimät sateet ovat tässä tilanteessa kaikkein pahin uhka jäälle, Jarmo Tynkkynen selvittää.

Sunnuntaina sade huuhtoi tekojään pintaa puoli vuorokautta ennen Veiterän ja Oulun Palloseuran välistä jääpalloliigan ottelua. Arvailuja heitettiin jo pelin mahdollisesta peruuttamisesta. Kenttämiehistö tyhjensi kuitenkin koneilla jäätä vedestä pitkin aamua ja jää pysyi olosuhteisiin nähden hyvin pelattavassa kunnossa, vaikka sade lakkasi vasta ottelun viimeisen puolituntisen aikana.

– Kenttämiehille pitää antaa kiitos loistavasta työstä. Viime sunnuntaina pelattiin Porvoossa ja siellä vettä oli kentällä lainehtimalla vaikka koko yönä ei satanut, Veiterän valmentaja Jukka Tirkkonen sanoi sunnuntain pelin jälkeen.

– Lappeenrannassa tekojää on ollut tänä syksynä paremmassa kunnossa kuin koskaan, vaikka säät ovat olleet mitä sattuu, Tirkkonen korostaa.

Hankalista säistä huolimatta Kisapuiston tekojään käyttöä ei ole vielä tarvinnut rajoittaa jään säästämisen vuoksi. Yleisöluistelut ja juniorivuorotkin ovat olleet normaalisti käytössä.

– Viikko sitten kovimpien sateiden aikaan jotkut joukkueet peruivat harjoitusvuoroja. Eihän sateessa ja vetisellä kentällä luisteleminen ole mukavaa, eikä turvallistakaan, Jarmo Tynkkynen muistuttaa.

Kahta viikonlopun liigapeliä varten Kisapuistossa piti kuitenkin tehdä hieman erityisjärjestelyjä, kun säät pysyivät lämpiminä ja sunnuntaiksi saapui se ennustettu sade.

– Ennen viikonloppua lopetettiin kylmän ohjaaminen Kisapuiston kaukalon putkistoon ja keskitettiin kaikki koneiston voima ison tekojään puolelle, Tynkkynen kertoo.

Jotain on Kisapuistossa Jarmo Tynkkysen mukaan myös vuosien mittaan opittu jäänhoidosta.

– Olemme huoltaneet ja hoitaneet laitteita ja on myös oppineet käyttämään niitä. Kyllä sen pitää sitten näkyä jäljessäkin. Meillä oli isomman jääkoneen telin kanssa melkein kaksi vuotta ongelmia. Tänä syksynä huoltomies konetta valmistavalta tehtaalta kävi täällä säätämässä laitteen ja se näkyi heti jäänteon jäljessä.

– Pienestä se on monta kertaa kiinni, kun yksi asia tökkii, niin toinenkin alkaa tökkiä, Jarmo Tynkkynen muistuttaa.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Kisapuiston kenttämiehistö tyhjensi jäältä vettä koko aamupäivän ennen sunnuntaista Veiterän kotiottelua.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen