Ilona Ranta myös Unicefin ilona

HEIKKI SAIRANENLAPPEENRANTA. Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Ilona Ran

HEIKKI SAIRANEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Ilona Ranta odottaa innolla ensi vuotta. Ei kuitenkaan yksinomaan sen takia, että Lappeenrannassa järjestetään Kalevan kisat. Ranta on nimittäin lappeenrantalaisten ilona myös koko ensi vuoden, kun Lappeenranta toimii Unicefin kaupunkikumppanina, ja Ranta kaupunkikummina.

Ranta sanoo olevansa ylpeä saadessaan toimia Lappeenrannan Unicef-kaupunkikummina. Ranta haluaa omalta osaltaan edistää kansainvälistä työtä maailman lasten hyväksi.

Unicef kaupunkikumppanuus tarkoittaa sitä, että Suomen Unicef kutsuu jokaisen aikuisen ja lapsen rakentamaan kanssaan maailman, jossa toteutuu lapsen oikeus arvokkaaseen ja turvalliseen elämään.

Lappeenrannan varainkeräystavoite on 60 000 euroa. Keräyskohteina ovat Karjalan tasavalta Venäjällä ja Kaakkois-Aasian köyhin valtio Laos. Rannan toiveena on ylittää keräystavoite reippaasti.

– Ja eiköhän se ylitykin.

Unicef-kaupunkikummi Ilona Ranta tietää kertoa, että Laosissa Unicef pyrkii saavuttamaan sellaiset olosuhteet, joissa lapset säilyvät hengissä ja terveinä ja ovat hyvin ravittuja.

– Venäjällä Unicef on toiminut vuodesta 1995 alkaen ja Karjalassa vuodesta 2006 alkaen. Sielläkin tavoitteena on saada lasten asiat paremmin esiin päätöksenteossa ja resurssien jaossa, kaupunkikummi kertoo.

– Mitä enemmän tiedän keräyskohteista, sitä tärkeämpää on auttaa.

UNICEF, United Nations Children´s Fund, on maailman suurin lastenjärjestö. Se perustettiin auttamaan Euroopan lapsia vuonna 1946. Nykyisin se toimii 193 maassa. Unicefin kaiken toiminnan lähtökohta on YK:n Lapsen oikeuksien sopimus, jonka tärkein tavoite on perusoikeuksien takaaminen kaikille lapsille.

– Tuntuu oikein hyvältä olla auttajan asemassa, Ranta sanoo.

– Varsinkin kun myös Suomi on saanut apua Unicefilta.

Unicef auttoi Suomea toisen maailmansodan jälkeen. Unicefin avustuslähetykset sisälsivät muun muassa maitojauhetta, kalanmaksaöljyä, lihaa, kalaa, …

Lappeenrannassa on lukuisia Unicef-tapahtumia ensi vuonna. Ranta aikoo osallistua niihin parhaan kykynsä mukaan. Tapahtumien sarja alkaa Lappeenrannassa 17.1. 2007 kaupunginjohtajan startilla. Juuri silloin LUM:n juoksija on harjoitusleirillä Kanarialla.

– Mutta sitten keväämmällä pyrin olemaan mukana eri urheilutapahtumissa, Lappeenrannassa liiketaloutta opiskeleva Ranta toteaa.

Kalevan kisoissa Unicef-kaupunkikummi keskittyy kuitenkin omaan osaamiseensa.

– Jollakin tavalla voin olla mukana, mutta kolehdin kerääminen ja katsomossa kiertäminen taitaa jäädä muille.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Lappeenrannan Unicef-kaupunkikummeja on kaikkiaan 22. Yksi heistä on yleisurheilija Ilona Ranta.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen