Varkaus vei kasvot kaksoiskaupungilta

HANNU OJALAIMATRA. 22 vuoden jälkeen ei ole ehkä helppoa sanoa, onko lähdöss

HANNU OJALA

IMATRA. 22 vuoden jälkeen ei ole ehkä helppoa sanoa, onko lähdössä vai palaamassa. Hannu Tsupari, 52 ei aikaile vastauksessaan.

– Ehdottomasti palaan sinne, ja mielelläni, sanoo Varkaudessa syntynyt ja sieltä asuntosihteerin virasta Imatralle kaupungin lakimieheksi vuonna 1984 asettunut Tsupari.

Muuttokuorma ennätti perille jouluksi. Omakotitalo rantatontilla Puurtilanniemessä on samoilla kulmilla kuin hänen lapsuudenkotinsa. Kaupungintalolle on aamulenkin mittainen matka, ja myös Varkaudessa vahtimestarit ovat jo saaneet opastaa, kuinka hälyttimet otetaan pois päältä ennen virka-ajan alkamista.

Hannu Tsupari on tottunut aloittamaan työpäivänsä aikaisin aamulla, eikä rytmi siitä muutu.

Tsuparin valinta vahvistui juhannuksen aikaan. Siitä lähtien hän on ollut kolmen kaupungin loukussa. Varkauden lisäksi aikaa on vienyt kaksoiskaupunki Imatra-Svetogorsk.

Käyntejä Varkaudessa on ollut useita. Niihin on sisältynyt paljon keskusteluja päättäjien kanssa ja haastatteluja paikalliselle medialle. Esillä on ollut kaksi pääteemaa. On vahvistettava operatiivista johtoa, ja poliittisen päätöksenteon on sitouduttava omiin linjauksiinsa.

– Vuosi sitten poliittiset ryhmä tekivät valtuustosopimuksen, että budjetissa pysytään ja tehdään rakennemuutoksia. Sopimus kesti valtuustoon saakka. Veroprosenttia korotettiin ja budjetti repesi. Varkaudessa ei ole yhteistyössä tekemisen perinnettä. Jokainen puolue ajattelee omalla tavallaan, ja puolueiden sisälläkin on riitoja.

Imatralaisena tuliaisena uusi johtaja antaa napakan operatiivisen johtamisen. Tähän asti on ollut johtoryhmä, joka ei ole ollut kaupunginjohtajan näpeissä.

– Hän ei ole ollut siinä lainkaan mukana, sitä on vetänyt teknisen toimen johtaja. Heillä on ollut kriisitilanne.

Johtajuuden hajoaminen on Tsuparin mukaan näkynyt. Kaupunki ei pystynyt tuottamaan pitkälle ulottuvia ratkaisuja.

– Ongelmia on käsitelty siinä järjestyksessä, kun niitä on noussut esille.

Päättyvä puolivuotiskausi Imatralla on kulunut keskeneräisten kaksoiskaupunkiprojektien raporttien kirjoittamisessa. Viimeiset tulevat postissa maaliskuun alkuun mennessä. Kaupungin yhteydenpito Svetogorskiin on kymmenen vuoden ajan henkilöitynyt Hannu Tsupariin.

Suoraan päin annetut kommentit yhteistyöstä Svetogorskin kanssa ovat olleet kannustavia, mutta muutakin on ollut aistittavissa.

– Luottamushenkilöiden piirissäkin monen mielestä ryssä on edelleen ryssä. Johtavista poliitikoista jotkut kannattavat aidosti yhteistyön tekemistä. Heitä on aika vähän, eivätkä he puhu tästä kovin paljon julkisuudessa.

Yhteistyön järkevyys on Tsuparin omissakin ajatuksissa ollut ajoittain koetuksella.

– Venäjällä on heikko paikallinen itsehallinto. Kun tilannetta on seurannut tarpeeksi monta vuotta, sitä miettii, mitä oikeasti voidaan saada aikaan. Me olemme selvästi aktiivisempia kuin svetogorskilaiset, jotka tietävät omat systeeminsä, että ei kannata olla aktiivinen ja pullikoida. Se on masentava piirre.

Viimeisin hallinnon uudistus vei Svetogorskilta lähes kaikki tehtävät Viipurin piirille, ja itsehallinto muistuttaa suomalaisen vuokrataloyhtiön isännöintiä. Kaupungin budjetti on miljoona euroa.

– Kun katuun tulee reikä, ei ole rahaa sitä paikata, rahaa ei kertakaikkiaan ole.

Svetogorsk lukuisine ongelmineen jää Hannu Tsuparin osalta nyt kokonaan historiaan. Jää hyviäkin muistoja ja orastavia merkkejä kehityksestä.

– Siellä rakennetaan taas taloja vuosikymmenten jälkeen. Sairaalan viereen nousevaan kerrostaloon tulee 60 asuntoa, ja toisen talon suunnitelmat on jo hyväksytty.

Vastoinkäymisistä huolimatta jokin on liikahtanut kymmenen vuoden aikana.

– Toimintatapoja yritetään muuttaa aivan oikeasti. Ennen riitti, että istuttiin jonkin aikaa töissä ja se oli siinä.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Hannu Tsuparin viimeinen kaksoiskaupunkiseminaari on takanapäin. Vuoden alusta hän on vain Varkauden isäntärenki.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala