Tuomiokapituli torjui seurakuntien yhdistämisen Lappeenrannassa

Piispa Voitto Huotari toivoo luovia ratkaisuja seurakuntien rakenteisiin.

SANNA PYYSALO

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan viisi seurakuntaa eivät yhdisty yhdeksi seurakunnaksi. Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli on palauttanut yhdistymisestä tehdyn aloitteen seurakuntayhtymälle.

– Aloitteen perustelut olivat erittäin ohuet. Keskustelu uudenlaisesta seurakuntarakenteesta on tärkeää, mutta tehdyn aloitteen pohjalta ei synny hyvää keskustelua, Mikkelin hiippakunnan piispa Voitto Huotari toteaa.

Huotarin mukaan olennaista on tulevien vuosikymmenien toiminnallinen visio. Piispan mielestä keskustelu tulevaisuudesta puuttuu Lappeenrannasta.

– Kyse on siitä, millaista käytännön seurakuntaelämää tulevaisuudessa halutaan. Näen uhkana seurakunnan sisäisen rapautumisen. Toiminta on turvattava kattavasti eri puolilla kaupunkia kehittämällä toimintaa rohkeasti ja madaltamalla seurakuntarajoja.

Huotarin mielestä asioita on katsottu aivan liian lyhyen matkan päähän.

– Tilannetta on myös tarkasteltu liikaa ahtaasta hallinnon ja talouden näkökulmasta.

Yhdistymisen yhtenä tavoitteena oli taloudellinen säästö. Huotarin mielestä päätökset on kuitenkin tehtävä seurakuntalaisten näkökulmasta.

– Säästöt pitää tehdä niin, että toiminta turvataan. Seurakunta ei ole olemassa hallintoa ja taloutta varten.

VAIKKA YHDENTYMISPROSESSI nyt tyrehtyi tuomiokapitulin kantaan, kyse ei ole keskustelun hautaamisesta.

– Lappeenrannassa tarvitaan dynaamista, luovaa ja uusia vaihtoehtoja etsivää työskentelyä seurakuntarakenteiden kehittämiseksi, Huotari painottaa.

Huotarin mukaan seurakuntien pitää uudistua tämän päivän nuorten ja aikuisten mukana.

– Kun elämäntavat muuttuvat, tarvitaan myös uusiin elämäntapoihin soveltuvaa seurakuntaelämää. Tähän liittyen toivoisin nykyistä paljon monitahoisempaa keskustelua.

Seurakuntarakenteiden kehittämiseen liittyy myös kysymys Etelä-Karjalan kuntarakenteen muuttumisesta. Jos Lappeenrannan ja Joutsenon kuntaliitos toteutuu, Huotarin mielestä Joutseno liittyisi omana seurakuntanaan Lappeenrannan seurakuntayhtymään.

– Seurakuntien yhdistyminen on epärealistinen ajatus. Joutsenon seurakunta on toimintakulttuuriltaan varsin itsenäinen, ja myös alueellinen etäisyys on melko suuri.

Etelä-Karjalassa on puhuttu Ylämaan liittymisestä kappeliseurakuntana Lappeen seurakuntaan.

– Ylämaan seurakunta on pitkään ollut taloudellisissa vaikeuksissa. Yhdistyminen Lappeeseen on mielestäni harkinnan arvoinen vaihtoehto, Huotari sanoo.

MAAKUNTA SIVU 5

Kuvaaja: SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti: Lappeenrannan viisi seurakuntaa jatkavat tulevaisuudessakin itsenäisinä seurakuntina. Kuvassa Lappeen kirkko.

Kirjoittaja:
Sanna Pyysalo