Finncomm Airlinesin lennoille tuli säärajoituksia

Lappeenrannan ja Helsingin välisellä reitillä aikataulut ovat alkuvuodesta lipsuneet pahasti. Lentorajoitusten purku edellyttää pilottien lisäkoulutusta.

MATTI VEIJALAINEN

LAPPEENRANTA. Muun muassa Lappeenrannan ja Helsingin välisiä reittilentoja liikennöivän lentoyhtiö Finncomm Airlinesin lentotoimintaa rajoitetaan. Ilmailuhallinto on toistaiseksi kieltänyt yhtiöltä lentämisen kaikkein vaikeimmissa sääoloissa.

Apulaisjohtaja Eero Kausalainen ilmailuhallinnosta kertoo, että rajoitukset tulivat voimaan jo 9. tammikuuta, kun yhtiön lennoilla oli sattunut lyhyessä ajassa useita vaaratilanteita.

Kausalaisen mukaan yhtiöltä edellytettiin lentomiehistöjen lisäkoulutussuunnitelmaa 12. tammikuuta mennessä. Fincomm esitti suunnitelman, mutta se ei täysin tyydyttänyt ilmailuviranomaisia.

– Olemme vaatineet yhtiöltä tarkemman suunnitelman, jonka esittämiselle ei kuitenkaan ole pantu takarajaa. Vaikeiden säiden lentorajoitukset poistuvat siinä vaiheessa, kun lentomiehistöt ovat saaneet lisää tietyn määrän simulaattoritunteja ja koulutuksen tulos on tarkastuslennoilla todettu, Kausalainen kertoo.

Uudenvuodenpäivänä Finncomin kone teki kentälle liian matalan lähestymisen. Syyksi ilmeni korkeusmittarin väärä asetus. Viime vuoden lopulla yhtiön kone ajautui ulos kiitotieltä.

EERO KAUSALAISEN mukaan Finncommille määrätyt vaikean sään lentorajoitukset ovat käytännössä paikallisesti vaihtelevia. Määrääviä tekijöitä ovat muun muassa vaakalennon miniminäkyvyys ja minimilaskeutumiskorkeus. Esimerkiksi Lappeenrannan lentokentän kohdalla määreet vaihtelevat Kausalaisen mukaan sääolojen mukaan riippuen jo siitä, kummalta suuntaa kenttää lähestyminen tehdään.

– Kansankielisesti ei siten voi suoraan sanoa, millainen sää on rajoitetun lentämisen aikana Finncommille liian vaikea Lappeenrantaan lentämiseen, Kausalainen sanoo.

FINNCOMMIN aikataulussa on arkipäivisin Lappeenrannan ja Helsingin välillä kuusi lentovuoroa kumpaankin suuntaan.

– Sen tiedän tilanteesta sanoa, että aikataulunmukaisten vuorojen peruuntumisia on alkuvuodesta ollut luvattoman paljon, Lappeenrannan lentoaseman päällikkö Petteri Lehti sanoo.

Lehti sanoo viestittäneensä Finncomille toivetta siitä, että luvatut vuorot lennettäisiin varmasti, vaikka peruutuksia muutoin tulisikin.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen