Humakin lakkautussuunnitelmat herättävät vastarintaa Joutsenossa

Joutsenon opisto on valmis taistelemaan kulttuurintuottajien koulutuspaikoista viimeiseen saakka.

ILPO LESKINEN

JOUTSENO. Humanistisen ammattikorkeakoulun esitys lakkauttaa Joutsenon kampus herättää paikkakunnalla ärtymystä. Joutsenon opisto on valmis taistelemaan kampuksen puolesta. Humak toimii vuokralaisena Joutsenon opiston tiloissa.

Rehtori Reijo Virtanen on käärmeissään esityksestä lakkauttaa kulttuurintuottajien koulutus asteittain, kun taas koulutus säilyy esityksen mukaan Korpilahdella, Turussa ja Kauniaisissa.

VIRTANEN ja opiston johtokunnan puheenjohtaja Pentti Belinskij viittaavat Humakin osakassopimukseen, jonka mukaan koulutuspaikkoja ei heidän mielestään voi lopettaa noin vain.

Humakin ovat vuonna 1998 perustaneet 12 kansanopistoa, joiden joukossa on myös Joutsenon opisto.

– Sopimuksessa mainitaan, että koulutuspaikkoja ei voi siirtää toisille yksiköille ilman omistajien eli tässä tapauksessa Joutsenon opiston johtokunnan lupaa. Tai vaihtoehtoisesti siirto on korvattava. Tästä pidämme tiukasti kiinni, Virtanen sanoo.

OPISTO ON Virtasen mukaan tarvittaessa valmis jopa oikeustoimiin kulttuurintuottajien koulutuksen säilyttämiseksi.

– Osakassopimus on nyt käytävä tarkasti läpi, ja sopimuksen juridinen puoli tulee selvittää, Belinskij sanoo.

HUMANISTISEN ammattikorkeakoulun ylläpitäjäyhtiöllä ei ole mitään tekemistä osakassopimuksen kanssa, koska se ei ole sopimuksen osapuoli. Näin kertoo Humakia ylläpitävän Suomen Humanistinen Ammattikorkeakoulu Oy:n toimitusjohtaja Heikki Sarso.

– Jos osakkaat ovat keskenään sopineet jotain, ylläpitäjäyhtiö ei ole sopijapuoli osakkaiden välisessä sopimuksessa.

– Se, mitä osakkaiden välisessä sopimuksessa lukee, on sopimuksen tehneiden välinen asia, Sarso sanoo.

JOUTSENON kampuksen lakkautusesitys on tehty vain ja ainoastaan opetusministeriön antamien kriteereiden perusteella. Näin sanovat Sarso ja Humakin rehtori Eeva-Liisa Antikainen.

– Humak noudattaa opetusministeriön kriteereitä, joissa on mainittu muun muassa Itä-Suomessa olevien yksiköiden lakkauttaminen sekä vetovoimatekijät. Joutsenon kampuksella on ollut heikonlainen vetovoima, Antikainen sanoo.

Opetusministeriö vaatii ammattikorkeakouluilta rakenteellista kehittämistä. Humakin ylläpitäjän hallitus on Antikaisen mukaan päätynyt ehdotukseen, jossa Joutseno on yksi lakkautettavista kampuksista.

Antikainen ja Sarso muistuttavat, että kyseessä on esitys ja vasta opetusministeriö ratkaisee esityksen kohtalon.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen