Imatra tarkentaa Saimaanselän tulevan asuntoalueen karttaa

Kaupunkilaisten kuulemiskokouksissa suunnittelijat saivat kannustajia sekä kahlitsijoita. Omakotitontit Saimaan rannalla kiinnostavat. Vapaita rantoja vaativia ne kiihottavat vastustamaan uuden asuntoalueen rakentamista.

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Imatralaisilla on aikaa antaa palautteensa kaupungille Saimaanselän asuntoalueen kaavoitus- ja rakentamissuunnitelmista helmikuun 20. päivään saakka. Sen jälkeen alkavat poliitikot tehdä päätöksiään.

Kaupunginarkkitehti Kimmo Hartikaisen mukaan tavoite on, että kuukauden päästä tarkentuu, millaisia esityksiä asiasta aluksi teknisen lautakunnan asialistoille kirjoitetaan. Yleisön palautteen ja poliittisten ryhmien ennakkoinformoinnin tuloksena Hartikainen toivoo kirkastuvaksi näkymää siitä, millaista Saimaanselkää Imatralle halutaan.

– Se linjaus olisi nyt saatava selville, Hartikainen sanoo.

TIISTAINA kaupunkilaisille järjestettiin kuulemistilaisuus kahteen kertaan. Aamun erään ehti parikymmentä keskustelijaa. Joukosta löytyi suunnittelijoiden kannustajia sekä kahlitsijoita.

Pia ja Pasi Immonen evästivät kaavoittajia valtaamaan Saimaan rantaa asutukselle. Immosten mielestä kaikkea ei pidä vastustaa.

– Asumme jo nyt samalla alueella päin. Mutta aina parempi on, mitä lähemmäs rantaa päästään, Immoset sanoivat.

Immoset kertoivat olevansa erittäin kiinnostuneita rannan pientalotonteista. Heille kelpaavat Saimaanselän molemmat suunnitteluvaihtoehdot, joista toinen vie talojen eturivin välittömästi rantaan ja toinen sen tuntumaan parisataametrisen rantavyöhykealueen taa.

– Rantoja kaavoitetaan asumiseen monessa kunnassa. Se pitää tehdä Imatrankin, jos uusia hyviä veronmaksajia halutaan kilpailussa voittaa, Immoset näkivät.

Soini Meskanen puolestaan oli valmis vetämään ruksit Saimaanselän kummankin esitellyn kaavakuvan päälle. Meskasen mielestä kylpylän ja Vuoksen suun välinen ranta-alue on säilytettävä vapaana kenenkään nautintaoikeuksia rakentamisella rajoittamatta.

– Yksi Imatralle viisi vuotta sitten muuttanut kaveri juuri kertoi nauttivansa kovasti ranta-alueella liikkumisesta ja muuttavansa pois, jos ranta rakennetaan.

– Minä olen asunut Imatralla vuodesta 1946. Olen myös sitä mieltä, että ranta-alue on säilytettävä rakentamattomana kaikkien yhteisessä virkistyskäytössä. Saimaanselän rakentaminen käy sitä paitsi kalliiksi, Meskanen laski.

SAIMAANSELÄN osayleiskaavaluonnos vie asumisen suoraan rantaan. Imatran yleiskaavan pohjalta piirretty suunnitelma B vetäytyy hieman kauemmas vesiltä. Kummassakin kuvassa uudelle asuntoalueelle mahtuu lähes 300 pientalotonttia. Tonttikooksi on ajateltu 1 000-1 200 neliötä.

Kimmo Hartikaisen mukaan alueen suunnittelun historiallinen lähtökohta on, että Vuoksen länsipuoliset alueet ovat aina kiinnostaneet imatralaisia sekä sellaisiksi aikovia. Siitä on noussut tavoite vetovoimaisten tonttien kaavoittamisesta vesien ääreen.

Alueen pääasiallinen maanomistaja Imatran kaupunki on laskenut voivansa tehdä tonttikaupoilla kunnon tilin. Rannan tavoittavan Saimaanselän tontinmyyntituotoiksi on arvioitu 5,5 miljoonaa euroa. Hieman sisemmäs vetäytyvän kaavavaihtoehdon mukaisista tonteista potti jää pienemmäksi, mutta mittaluokka säilyy silti lähes samana.

Rajoitetumpaa rakentamista Saimaan selkämälle sallii myös Imatran oikeusvaikutteinen yleiskaava sellaisenaan. Se vaihtoehto on vielä hihassa, jos Saimaanselän uusista kaavoista kumpikaan ei saavuta suosiota.

Kaupunkipuistosta yleisö kyseli tiistaina vain sivulausein. Ympäristöministeriölle ei kelpaa puisto, jota rannan rakentaminen rikkoo. Sisämaisempi vaihtoehto käy ministeriölle jatkokeskustelun pohjaksi.

Kuvateksti

Pia ja Pasi Immoselle Kimmo Hartikaisen esittelemä kuva rantaan saakka vedetystä Saimaanselästä kelpasi hyvin.

Kuva: MATTI VEIJALAINEN

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen