Joutseno lähtee altavastaajana puolustamaan kulttuurintuottajia

Joutsenon opiston rehtori Reijo Virtanen epäilee poliittista peliä kampuksen lakkautusesityksen taustalla.

ILPO LESKINEN

JOUTSENO opistoineen lähtee altavastaajana taistelemaan kulttuurintuottajien koulutuspaikoista. Näin asian näkee Joutsenon opiston johtokunnan puheenjohtaja Pentti Belinskij.

– Koulutuspaikat pitää saada säilytettyä, mutta Joutsenolla on hirveän vahvat voimat vastassa.

Joutsenon opiston rehtori Reijo Virtanen ja Belinskij ovat valmiit selvittämään kaikki keinot, jolla Humakin Joutsenon kampuksen lakkauttaminen saadaan estettyä.

– Asiaa tuskin saadaan sovittua Joutsenon opiston ja Humakin kesken. Meidän pitää viedä asiaa eteenpäin vaikka oikeuden kautta ja katsoa, mikä tulos on, Virtanen sanoo.

VIRTANEN EPÄILEE, että lakkautusesitys on tehty poliittisin perustein, koska Joutsenon opisto on sitoutumaton eikä sillä ei ole puoluepoliittista tahoa tukenaan. Samalla hän viittaa siihen, että kulttuurintuottajien koulutus on tarkoitus säilyttää Korpilahdella Alkio-opiston tiloissa, Kauniaisissa Työväen akatemian tiloissa sekä Turussa Paasikivi-opiston tiloissa.

– On selvää, että poliittisesti sitoutumaton Joutsenon opisto on tässä heikoilla, Virtanen sanoo.

HUMAKIN ylläpitäjäyhtiön, Suomen Humanistinen Ammattikorkeakoulu Oy:n toimitusjohtaja Heikki Sarso kiistää Virtasen epäilyt poliittisista perusteista.

– Tässä ei ole politiikasta kysymys. Tässä on taustalla pelkästään opetusministeriön kriteerit sekä ikäluokkien tuleva kehitys. Opetusministeriön ennusteissa ikäluokat pienenevät.

– Joutsenon kampuksen lakkautusesitys on tehty vain ja ainoastaan opetusministeriön antamien kriteereiden perusteella, Sarso ja Humakin rehtori Eeva-Liisa Antikainen sanovat.

– Humak noudattaa opetusministeriön kriteereitä, joissa on mainittu mm. mm. Itä-Suomessa olevien yksiköiden lakkauttaminen sekä vetovoimatekijät. Joutsenon kampuksella on ollut heikonlainen vetovoima, Antikainen sanoo.

HUMAKILTA saadut vuokratulot eivät Virtasen mukaan ole opiston taloudelle ratkaisevan tärkeitä. Imagollisesti Humakin merkitys on sitäkin suurempi.

– Humak vaikuttaa koko Etelä-Karjalaan, ja juuri alueellinen vaikutus on ammattikorkeakoulun tärkein tehtävä.

Humakin ylläpitäjäyhtiön pääomistajina on Joutsenon opiston lisäksi 11 kansanopistoa, joiden tiloissa Humak toimii vuokralaisena.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen