Kaukaan voima hakee ympäristölupaa

Uusi voimalaitos ei oleellisesti vaikuta ilman laatuun Lappeenrannassa. Mertaniemi saa vielä toimia suurin piirtein nykyisin ehdoin.

LEENA SALLINEN

Lappeenrannan Energia Oy:n ja metsäyhtiö UPM:n yhteiselle voimalaitokselle on jo ympäristölupa haussa. Lupaa hakee Kaukaan voima Oy, mikä on voimalaitosta hallinnoiva yhtiö.

Yhtiötä ei ole vielä perustettu, eikä voimalaitoksesta ole vielä lopullista päätöstä. Suunnitelmien mukaan 410 megawatin voimalaitos nousee Kaukaan tehdasalueelle aikaisintaan loppuvuodesta 2009.

Laitos on biovoimala, joka käyttää energianlähteenään pääasiassa puun kuorta ja muuta puupohjaista polttoainetta, talvella tarvittaessa myös turvetta. Se tuottaa Kaukaan tehtaille prosessihöyryä ja sähköä ja Lappeenrannan Energialle sähköä ja kaukolämpöä.

Laitoksen rakentaminen edellyttää ympäristölupaa, jonka myöntää Itä-Suomen ympäristölupavirasto.

Lupahakemus lähti virastoon joulun alla. Se tulee lähiviikkoina nähtäville.

– Uusi voimalaitos ei lisää oleellisesti ympäristöhaittoja Lappeenrannassa, kertoo Kaukaan ympäristö- ja turvallisuuspäällikkö Esa Simpura.

Uusi laitos korvaa joukon nykyisiä laitoksia: Kaukaan kuorikattila ykkönen jää pois käytöstä ja Kaukaan kaasuturbiinilaitos ja Lappeenrannan Energian Mertaniemen voimalaitos jäävät varavoimalaitoksiksi.

Simpuran mukaan uuden laitoksen päästöjen taso on samaa suuruusluokkaa kuin korvattavien laitosten. Päästöjä tulee pääasiassa ilmaan, jonkin verran myös vesistöön.

– Turpeen tuominen kasvattaa rekkaliikennettä. Liikennejärjestelyt on tehtävä niin, että haitat jäävät pieniksi. Haasteellista on myös melun torjunta. Kattilarakennus suunnitellaan niin, ettei ympäristömelu lisääntyisi, Simpura kertoo.

Toistaiseksi lappeenrantalaisille tuottaa sähköä ja kaukolämpöä Mertaniemen voimalaitos, joka perjantaina sai uuden ympäristöluvan.

– Sen mukaan Mertaniemi saa jatkaa toimintaansa suurin piirtein ennallaan, kertoo Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen.

Hänen mukaansa luvan valmistelussa käytiin kyllä vääntöä viranomaisten vaatimista tiukemmista päästörajoista. Ne koskivat lähinnä typenoksidipäästöjä.

Mertaniemen voimalaitos käyttää energianlähteenä maakaasua ja sen merkittävä ympäristöpäästö on hiilidioksidi, joka on pahin ilmaston lämpenemistä aiheuttava kaasu.

Hiilidioksidipäästöjä ei kuitenkaan käsitellä ympäristöluvassa. Niitä yritetään toistaiseksi rajoittaa päästökauppaan liittyvillä mekanismeilla.

Uudessa voimalassa ei käytetä maakaasua, mutta myös turpeen poltto tuottaa hiilidioksidia. Esa Simpuran mukaan turvetta tarvitaan uudessa voimalassa korkeintaan talvikuukausina.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen