Lappeenrannan Energian bonuskorttisopimus puhutti päättäjiä

Kaupunginhallitus hyväksyi EeKoon ja Lappeenrannan Energian yhteistyön. Hallitus pohti, suosiiko kaupunki omistamansa yhtiön kautta yhtä kaupan ryhmittymää.

ANNE KOTIHARJU

Lappeenrannan Energian ja Etelä-Karjalan Osuuskaupan bonusyhteistyön sopivuus puhutti päättäjiä. Niin energiayhtiön hallitus kuin kaupunginhallituskin ruotivat yhteistyötä kriittisesti. Suosiiko kaupunki omistamansa yhtiön kautta yhtä kaupan ryhmittymää?

Joka tapauksessa energiayhtiö ja EeKoo allekirjoittivat joulukuussa yhteistyösopimuksen. Sen mukaan sähkön hinnasta, ei siirtohinnasta, voi saada maaliskuusta lähtien bonusetua.

ENERGIAYHTIÖN hallituksen puheenjohtaja Jukka Pesu (kok.) kertoo hallituksen pohtineen ja selvittäneen asiaa useassa kokouksessa.

– Pohdittiin sitäkin, ettei nyt vaan mennä jonkun kelkkaan. Onko tämä sopivaa? Sen takia yhtiön hallitus päätti pyytää kaupunginhallitukselta omistajanäkemyksen. Kaupunginhallitus ja yhtiön hallitus hyväksyivät asian loppujen lopuksi yksimielisesti.

Kaupunginhallitus käsitteli yhteistyötä ylimääräisenä lista-asiana joulukuussa. Hallituksen puheenjohtaja Hannu Myyryläinen (sd.) kuvailee päätöstä kriittiseksi.

– Ei se yksiselitteinen asia ollut laisinkaan. Kiinnitimme huomiota yhden kaupparyhmittymän mahdolliseen suosimiseen. Tiesimme, että reklamaatiotahan tästä tulee. Kaupunginhallitus suhtautui asiaan hyvin kriittisesti, mutta se selkänoja päätettiin kuitenkin antaa.

Myyryläinen muistelee, että samasta asiasta keskusteltiin joitakin vuosia sitten, kun Lappeenrannan Energia Oy perustettiin.

– Silloin pidättäydyttiin ja todettiin, että kaupungin pitää ”tukea” kaikkia kaupan ryhmittymiä.

Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen kertoo edellisellä kerralla toisena vaihtoehtona olleen Tähti-kauppiaat.

– Silloin päätettiin, ettei lähdetä kenenkään kanssa eikä suosita ketään. Päätimme luoda tämän oman kanta-asiakasjärjestelmän, joka nyt pysyy edelleen vaihtoehtona.

KAUPUNGINJOHTAJA Seppo Miettisen mukaan lupa yhteistyöhön oli mahdollista antaa, kun kaksi ehtoa täyttyi.

– Lappeenrannan Energia selvitti, onko muita yhteistyövaihtoehtoja, esimerkiksi Plussakorttiin tai Ykkösbonukseen liittyviä. S-bonus oli selvityksen mukaan ainoa kysymykseen tuleva. Toiseksi julkisyhteisön kannalta olennaista on se, että mitään etua ei saa kytkeä niin, että sen saa vain hankkimalla tietyn bonuskortin. Sen takia luvassa on ehto, jonka mukaan Lappeenrannan Energian oma kanta-asiakasjärjestelmä jatkuu eli asiakas saa ne edut myös ilman S-korttia.

Toimitusjohtaja Jarmo Kolehmainen toteaa, että esimerkiksi Plussakortilla saa bonusta Helsingin Energialta.

– Ja Ykkösbonuksen avulla voi hankkia ekosähköä. Yleensä sopimusteitse pidetään huoli, että muita ei siihen kuvioon enää pääse.

LAPPEENRANNAN Energia tavoittelee yhteistyöllä uusia asiakkaita myös maakunnan pohjoispäästä.

– Jos ajattelee energiayhtiön kannalta Etelä-Karjalan aluetta, niin yhteistyö Osuuskaupan kanssa oli paras vaihtoehto, sanoo Kolehmainen.

Jukka Pesu arvelee, että nykyisessä markkinatilanteessa energiayhtiö tarvitsee yhteistyökumppania.

– Lappeenrannan Energian on päästävä nykyisen ja vanhan Etelä-Karjalan sähkön alueen ulkopuolelle maakunnassa. Yksin yhtiö ei pääsisi vaikka Parikkalan alueelle, mutta yhteistyössä EeKoon kanssa ehkä pääsee.

Seppo Miettisen mukaan energiayhtiö seuraa nyt aikaansa.

– On realiteetti, että jotkut asiakkaat arvostavat tämmöistä bonusjärjestelmää ja se vaikuttaa kulutuspäätöksiin. Tämä on energia-alalla käytetty kilpailukeino, eikä sitä haluttu sulkea Lappeenrannan Energialtakaan pois.

PÄIVI VIRTA-SALO

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju