Kehitysalueen raja jakaa Etelä-Karjalan kahteen kastiin

Taipalsaari, Lemi, Ylämaa ja Luumäki siirretään uudella tukialuekartalla pois kehitysaluekuntien jou

Taipalsaari, Lemi, Ylämaa ja Luumäki siirretään uudella tukialuekartalla pois kehitysaluekuntien joukosta. Euroopan unionin komission päätös merkitsee sitä, että näissä Länsi-Saimaan kunnissa toimivat yritykset eivät voi saada jatkossa investoinneilleen EU:n rahoitusta.

MATTI SAARELA

Etelä-Saimaan kunnat Taipalsaari, Lemi, Ylämaa ja Luumäki siirretään kolmanteen tukialueluokkaan. Valtioneuvoston torstaina tekemä päätös alentaa Länsi-Saimaan kunnissa toimivien yritysten mahdollisuuksia saada valtion tukea investointeihinsa. Euroopan unionin tukia kehitysalueen ulkopuolella olevissa kunnissa toimivat yritykset eivät voi hakea lainkaan.

Komission päätös aluetukijaon muuttamisesta merkitsee myös sitä, että jatkossa niin kutsuttu kehitysalueen raja kulkee Etelä-Karjalan halki. Lappeenranta ja Imatran seudun kunnat säilyvät kehitysalueella toimivien yritysten tukialueina. Ne ovat myös jatkossa kansallisessa tukialueluokituksessa toisen luokan tukialuetta.

MYÖS alueellisten yritystukien prosentit muuttuvat 15. tammikuuta alkaen. Uuden taulukon mukaan pienyritysten investointituki voi olla enimmillään jopa 25 prosenttia toisen tukialueen kunnissa ja 15 prosenttia kolmannen tukialueen kunnissa.

Koko Suomen jakaminen tukialueluokkiin on aivan uusi keksintö. Kolmannen tukialueen kunnissa eli aikaisemmin niin kutsuttuun nollaluokkaan kuuluvissa kunnissa toimiville yrityksille voidaan maksaa kansallista tukea, mutta ei EU:n tukea. Näin Taipalsaarella, Lemillä, Ylämaalla tai Luumäellä toimivat yritykset eivät voi saada jatkossa hankkeilleen EU:n rahoitusta.

SEKÄ aluejaon muutos että tukitasojen muuttaminen perustuvat siihen, että Euroopan unionin valtiontukisäännöt muuttuivat vuoden alusta.

Euroopan unionin komissio hyväksyi Suomen uuden tukialuejaon joulukuussa. Suomen lakien mukaan valtioneuvoston pitää vielä hyväksyä tämä uusi tukialuejako, mutta kysymyksessä on pelkkä muodollisuus. Valtioneuvosto ei voi muuttaa jo hyväksyttyä jakoa.

Uusi tukialuejako on voimassa vuoteen 2010 asti. Sitä ennen sitä ei voida muuttaa.

Uusi aluejako perustuu EU-komission päätökseen siitä, miten paljon kunkin jäsenmaan väestöstä voi enintään asua maan kehitysalueilla eli Suomen tapauksessa ensimmäisellä ja toisella tukialueella. Tämä enimmäisväestöosuus laskettiin 40,6 prosentista 33 prosenttiin.

KEHITYSALUEEN rajaa siirrettiin uudessa tukialuejaossa itään ja pohjoiseen. Metsäteollisuuden rajusta saneerauksesta kärsinyt Kuusankoski sai kuitenkin armon päättäjien silmissä, ja se nostettiin tukialue kakkosen piiriin.

Imatran seudun kutien pysyminen kehitysaluekuntien joukossa oli päätösten perustelujen mukaan selvää jo alueen tunnuslukujen perusteella. Etelä-Suomen kuntia arvioitiin tässä vertailussa niiden taloudellisia ongelmia ja kehittyneisyyttä kuvaavien tunnuslukujen perusteella.

Lappeenrannan ja Kotkan vertailussa puntit olivat tunnuslukujen vertailussa tasan. Lappeenrannan sijainti EU:n ulkorajalla ratkaisi kuitenkin pelin Lappeenrannan eduksi.

Valtioneuvosto muutti yritystoiminnan tukemisesta annettua asetusta torstaina. Uusi, väliaikainen asetus astuu voimaan 15. tammikuuta ja se on voimassa kunnes uusi laki valtionavustuksista yritystoiminnan kehittämisessä säädetään ensi keväänä.

Kirjoittaja:
Matti Saarela