Myrkkyviinoihin ei ole törmätty Etelä-Karjalassa vuosikausiin

Viinan hinnan lasku lopetti pimeän viinan markkinat. Lasol ja muut alkoholin korviketuotteet maistuvat enää harvoille.

JYRI HÄNNINEN

Viinan hinnan raju lasku ja Suomen EU-jäsenyys ovat hävittäneet lähes tyystin pimeän viinan kaupittelijat.

Vielä takavuosina yleensä Venäjältä hankitut pullot vaihtoivat viikonloppuisin tiiviisti omistajaa Etelä-Karjalassa.

– Viinan hinnan alentaminen on tehnyt pullon kaupittelijoista katoavaa kansanperinnettä. Me emme ole saaneet ilmoituksia kaupittelijoista useampaan vuoteen, kertoo ylikonstaapeli Jarmo Junna Imatran poliisista.

Myös venäläiset viinakauppiaat ovat kadonneet katukuvasta. Kun alkoholi ostetaan nykyisin pääsääntöisesti Alkosta tai muiden maiden virallisista alkoholimyymälöistä ei sen juomiseen liity ”myrkkyviinan riskejä”.

Myrkkyviinatapauksiin Lappeenrannassa ja Imatralla ei ole törmättykään vuosikausiin.

KEHITYS ON saman suuntainen myös Lappeenrannassa. Vanhemman rikoskonstaapelin Pekka Hirvosen mukaan pimeät pullot liikkuvat nykyisin vain pienen trokarijoukon kautta, jotka myyvät tuotteita yleensä kotoaan.

– Viina on lähes poikkeuksetta Venäjältä tuotua. Tietty piiri hankkii trokareilta viinaa, jotka ottavat usein pantiksi esimerkiksi pankkikortin ja tyhjentävät ”asiakkaansa” tilin rahapäivänä, Hirvonen sanoo.

ALAN MIEHET eli pahasti alkoholisoituneet läträävät entistä harvemmin Lasolin tapaisten alkoholikorvikkeiden kanssa. Huoltoasemilla ja marketeissa myytävät metanolia sisältävät tuotteet on Suomessa jo pitkään denaturoitu eli tehty nautintakelvottomaksi.

Tästä huolimatta tuotteita on käytetty myös päihtymiseen. Arkikielessä alkoholistia tarkoittava ”dena” sana tulee juuri denaturoidun alkoholin käyttäjästä.

– Denaturoidun alkoholin juojiin emme ole törmänneet enää vuosikausiin. Taitaa olla, että viimeisetkin niiden tuotteiden käyttäjät ovat jo haudassa, Hirvonen sanoo.

IMATRALLA lisääntynyt viinan käyttö näkyy juoppoputkan asiakasmäärän kasvuna. Junnan mukaan sammuksiin itsensä juoneita asiakkaita on lähes päivittäin.

Tämä siitä huolimatta, että poliisin juoppoputkaan joutuu nykyisin vasta siinä vaiheessa, kun sekavuustila on varsin kova.

– Yritämme aina ensin selvittää ihmisen kotiosoitteen. Jos kortteeria ei kuitenkaan löydy, on meidän pakko poimia päihtynyt henkilö talteen.

Kuvateksti

Viinan trokaajia on entistä vähemmän Etelä-Karjalassa. Alkoholin hinnan alentuminen on syönyt trokaajien markkinoita.

Kuva: ES-ARKISTO/RAIMO EEROLA

Kirjoittaja:
Jyri Hänninen