Ravintola Toteemi saa uudet kasvot

Rockhenkisellä lappeenrantalaisravintolalla on uusi omistajakolmikko. Yrittäjät sukkuloivat jatkossa Kaukaan ja keskustan väliä.

JYRI HÄNNINEN

LAPPEENRANTA. Ravintola Totemissa puhaltavat uudet tuulet. Lappeenrannan keskustassa toimiva ravintola avaa ovensa ensi viikolla uuden mistajakolmikon johtamana.

Totemia pitkään pyörittäneet Veijo Puhakainen ja Raili Saarinen möivät liiketoimintansa Marko Hataralle, Masi Heschungille ja Jarmo Suniselle.

Meno Totemissa jatkuu entisellään, eivätkä omistajat suunnittele paikkaan suuria muutoksia.

– Totemilla on vakiintunut ja hyvä asiakaskunta. Totem on rockhenkinen kansanmiehen baari, joka erottuu keskustan pintaliitopaikoista, Hatara sanoo.

Totemissa on jatkossa vähintään kerran kuukaudessa elävää musiikkia sekä säännöllisesti karaoke-iltoja. Remontin tarvetta ravintolassa ei ole. Suurin investointi on musiikkilaitteiden vaihtaminen parempiin ja tehokkaampiin.

Totemissa työskentelee omistajien lisäksi ensi alkuun kaksi tarjoilijaa, sekä satunnaisesti dj:tä, portsareita sekä karaoken vetäjiä.

RAVINTOLA-ALAN kilpailu on tiukentunut viime vuosina Lappeenrannassa. Etelä-Karjalan Osuuskaupan pitkään jatkunut ylivalta on taittunut ja asiakkailla on entistä enemmän valinnanvaraa.

Totemin kolmikkoa kilpailu ei huolestuta.

– Jos lähtisimme liikkeelle puhtaalta pöydältä, olisi tilanne aivan erilainen. Totemilla on kuitenkin jo pitkä historia takanaan. Uskomme myös omaperäisyyteen, jonkalaista ketjuravintoloista ei löydy, Heshung sanoo.

OMISTAJAKOLMIKOLLA on kaikilla pitkä kokemus ravintola-alalta. Yrittäjiksi he ryhtyivät viime syksynä avatessaan MoBar-Kaukaan.

Baari toimii entisen kioskin tiloissa Lappeenrannan Standertskjöldinkadulla. Siinä on 29 asiakaspaikkaa sekä kesäisin iso terassi.

Kaukaalaiset ovat löytäneet paikan ja ottaneet sen omakseen.

– Kaukaalta on puuttunut kunnollinen illanistujaispaikka sen jälkeen kun Toripirtti lopetti toimintansa. MoBarin asiakkaista valtaosa tuntee toisensa ja he tulevat sinne moikkaamaan toisiaan, Suninen sanoo.

Kolmikko aikoo sukkuloida jatkossa Kaukaan ja keskustan väliä tiiviisti. Heidän näkemyksensä mukaan omistajien on annettava yritykselleen kasvot ja parhaiten se onnistuu ravintola-alalla asiakkaita palvelemalla.

Kuvateksti

Totemin uudet omistajat Marko Hatara (vas), Masi Heshung ja Jarmo Suninen olivat perjantai-iltana siivoamassa ravintolansa tiloja. Kolmikko yrittää saada Totemin ovet uudelleen auki ensi viikon keskiviikkona.

Kuva: MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Jyri Hänninen