Tukiasunnoista huutava pula

Lappeenrannan asunnottomien tilanne pahenee. Entistä Lavolan baaria ei muuteta tukiasunnoiksi.

KATRIINA PAJARI

LAPPEENRANTA. Entistä Lavolan baaria ei muuteta asunnottomien tukiasunnoiksi. Rakennuttaja, Gunnar ja Taina Ahmaojan Amon Ra Avain Kiinteistöt Oy, ilmoitti vetäytyvänsä hankkeesta.

– En enää uhraa elämääni tämän asian vuoksi. Minulle valehdellaan suut ja silmät täyteen. Naapurit valittavat, ettei heitä ole informoitu hankkeesta, ja silti vastustavat sitä. Mitä he oikein vastustavat, jos eivät edes tiedä koko jutusta, Gunnar Ahmaoja lataa.

Ahmaojat ilmoittivat joulukuussa Kouvolan hallinto-oikeudessa käsitellyn rakennuslupavalituksen päätöksen jälkeen, että ”asia ei ole enää ajankohtainen” ja sen jatkokäsittely ei ole tarpeen. Hallinto-oikeuden päätöksellä rakennuslupa hylättiin naapurien kuulemisessa tapahtuneen muotovirheen takia.

Käytännössä koko hanke on nyt ohi.

– Laitapuolenkulkijoita ei hyväksytä, vaikka he ovat tämän yhteiskunnan tuotteita, Ahmaoja puuskahtaa.

– Tämä ei ole enää minun ongelmani vaan kaupungin. Hoitakoot.

Päihdehuollon asumispalveluiden vastaava ohjaaja Jouko Rikkilä on tilanteesta erittäin pahoillaan.

– On epäreilua, että kaupunki ei saa tukiasuntoja aikaiseksi. Kun yksityinen henkilö ryhtyy sitten asiaa ajamaan, kaupungin oma systeemi kaataa hankkeen. Pitkään Gunnar jaksoi taistella. Vuonna 2004 asunnottomia oli 80, mutta määrä väheni 60:een vuonna 2005. Se oli täysin Ahmaojan ansiota.

Rikkilän mukaan hankkeen lopullinen kaatuminen vaikeuttaa Lappeenrannan asunnottomien tilannetta entisestään.

– Lappeenrannassa on arvion mukaan 72 asunnotonta. Tukiasuntohankkeita ei ole näköpiirissä tämän hankkeen kaaduttua ollenkaan. Asuntoja tarvittaisiin ainakin 25.

Rikkilän vertauksen mukaan yhden keskivertoasunnon hinnalla tukiasuntoja ostaisi viisi.

– Parkettilattia tai astianpesukone eivät ole meidän asiakkaidemme kriteerejä. He tarvitsevat vain lämpimän tilan talveksi.

Gunnar Ahmaoja ryhtyi puuhaamaan asunnottomille tiloja Lavolan entisen baarin kiinteistöön vuonna 2005. Projekti on taistellut vastatuulessa lähes koko olemassaolonsa ajan. Omakotialueen naapurusto ja lähiasukkaat vastustivat baarin muuttamista tukiasunnoiksi.

Kuvateksti

Entisestä baarista ei tullutkaan tukiasuntoja. Asunnottomien tilanne Lappeenrannassa näyttää hankkeen kaatumisen vuoksi entistäkin synkemmältä.

Kuva: MIKA STRANDÈN

Kirjoittaja:
Katriina Pajari