Hyötyjätteen keruupisteisiin päätyy myös väärää tavaraa

Kierrätyspalvelujen asiaton käyttö aiheuttaa työtä ja kustannuksia.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrantalaisten on syytä pitää kertausharjoitus jätteiden lajittelussa ja etenkin hyötyjätteen viemisessä yleisiin keruupisteisiin. Niihin kertyy asiatonta tavaraa.

Ongelma ei ole päällevyöryvä, mutta se aiheuttaa kustannuksia kierrätyspalvelujen järjestäjille ja harmittaa palveluiden asiallisia käyttäjiä.

– Sanoisin, että 90-95 prosenttia ihmisistä toimii oikein, mutta muutamat pilaavat hyvän työn, sanoo aluepäällikkö Mikko Kauppila Hyötypaperi Oy:stä.

Hyötypaperi huolehtii Lappeenrannan yleisten keräyspisteiden paperi- ja kartonkialtaiden tyhjennyksestä. Lisäksi se hoitaa Prisman ja Euromarketin metallin ja lasin keräysaltaat. Kaupunki hoitaa muutoin lasin sekä paristojen keräysaltaiden tyhjennyksen.

Kaikkiaan Lappeenrannassa on lähemmäs 30 yleistä hyötyjätteen keräyspistettä.

Paperin keräysaltaita täyttävät lähinnä pientaloasukkaat, joilla ei ole lehtiallasta kotipihassa kuten taloyhtiöiden asukkailla.

Mikko Kauppila toivoo, että paperin tuojat tarkistaisivat, onko keräyspistettä kodin lähellä. Lehtikasat näet kuormittavat liikaakin suosituimpia keräyspisteitä, etenkin loppuviikosta.

– Lauantaina tulee yhtä paljon paperia keräysastioihin kuin viikolla yhteensä, Kauppila kertoo. Hyötypaperi Oy:n huollossa olevat markettien lasi- ja metallialtaat tyhjennetään sitä mukaa kun ne täyttyvät, joskus kerran, joskus kaksi kertaa viikossa.

Kauppila muistuttaa, että tyhjennys on tilaajalle merkittävä kulu. Asiattoman jätteen erottelu vielä kasvattaa kuluja.

Saman toteaa johtaja Jukka Nieminen Kaakkoiskaaren Euromarketista, jonka pihalla on hyötyjätettä vastaanottava ekoparkki. Liike maksaa sen huoltokulut.

– Se vie nykyisin paljon aikaa ja maksaa paljon.

Ekoparkin idea on Niemisen mukaan tarjota asiakkaille mahdollisuus tuoda kierrätyskelpoiset jätteet asianmukaiseen paikkaan kauppareissun yhteydessä.

– Kyllä se tarkoitustaan palvelee, joten sikäli ollaan tyytyväisiä.

Hankaluutena Nieminen pitää asiattoman tavaran, kuten sekajätteen ja ongelmajätteen tuontia. Esimerkiksi mökin siivoajat saattavat keväisin käyttää ekoparkkia kaatopaikkana.

– Välillä tuntuu, että se ei ole hintansa väärti, Nieminen pohtii, mutta katsoo ekoparkin kuitenkin tuovan asiakkaita enemmän mitä se vie huoltokuluina.

– Ja keskimäärin se pysyy aika siistinä.

Ympäristötarkastaja Minna Korttinen Lappeenrannan ympäristötoimesta kertoo, että hyötyjätepisteistä tulee kaupungille valituksia silloin tällöin. Aiheina on ollut lähinnä paikkojen epäsiisteys ja altaiden täyttyminen.

Keräyspalveluihin tulee myös parannuksia. Niihin kuuluu entisten nestekartongin keräyspisteiden muuttaminen keräyskartonkipisteiksi. Se tarkoittaa, että maitopurkkien lisäksi näihin pisteisiin voi panna muutkin kartonkipakkaukset.

Tietoa Lappeenrannan jätteenkeräyspisteistä saa viime vuonna julkaistusta Lappeenrannan jäteoppaasta ja kaupungin nettisivuilta osoitteesta www.lappeenranta.fi/ympäristö/jätehuolto ja kierrätys.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen