Lappeenrannan kaupunki sulkee Voisalmen terveysaseman

Lääkäripula pakottaa rukkaamaan terveyskeskusten väestövastuualueita. Jatkossa Sammonlahteen ja Lauritsalaan otetaan asiakkaita asuinpaikasta riippumatta. Voisalmelaiset siirtyvät Armilan asiakkaiksi.

HEIKKI SOPANEN

Lappeenrannan kaupunki sulkee Voisalmen terveysaseman. Voisalmen väestövastuualueen 1 900 asukasta siirtyvät Armilan keskusterveysaseman asiakkaiksi. Sammonlahden ja Lauritsalan terveysasemille järjestetään päivystys kiireellisille tapauksille, ja vastaanotolle pääsee ajanvarauksella riippumatta vastaanotolle tulevan väestövastuualueesta. Muutokset toteutetaan maaliskuun alussa

Kaupungin johtava lääkäri Pekka Keränen sanoo, että hoitojärjestelmää joudutaan rukkaamaan yhä kasvavan lääkäripulan vuoksi.

– Lääkärivaje on niin suuri, että tällä hetkellä kolmasosalle kaupunkilaisista ei ole osoittaa omalääkäriä. Joudumme keskittämään toimintoja ja muuttamaan toimintatapoja.

Keränen on tehnyt tiistaina kokoontuvalle sosiaali- ja terveyslautakunnalle esityksen, jossa ehdotetaan Voisalmen terveysaseman sulkemista ja päiväpäivystyksen järjestämistä uudella tavalla Sammonlahteen ja Lauritsalaan.

– Sammonlahdessa ja Lauritsalassa yksi lääkäri vuorollaan ottaa vastaan kiireellisiä potilaita riippumatta siitä, miltä väestövastuualueelta potilaat tulevat. Vastaanotolle pitää tehdä ajanvaraus. Muut terveysasemien lääkärit hoitavat vähemmän kiireellisiä potilaita.

Keränen sanoo, että järjestelyllä pyritään takaamaan kaikille kaupunkilaisille kiireellinen ja tarpeellinen hoito.

VOISALMEN terveysaseman sulkemista johtava lääkäri perustelee sillä, että yksi terveysasema ei voi jäädä elämään omaa elämäänsä. Voisalmen asukkaat siirtyvät Armilan keskusterveysaseman potilaiksi.

– Tiedän, että Voisalmen terveysaseman sulkeminen nostattaa vastustusta, mutta terveyspalvelujen yhteisvastuullisuus ei toimi oikein ilman tätä ratkaisua.

Voisalmen terveysasemalta vähennettiin jokunen vuosi sitten toisen lääkärin virka, ja siitä lähtien siellä on ollut yksi terveyskeskuslääkäri antamassa palvelua 1 900 asukkaalle.

Terveysasemien organisaatiomuutoksen lisäksi lääkäripalvelujen vajetta yritetään paikata töiden uudelleen järjestelyllä terveyskeskuksissa. Keränen sanoo, että joitakin toimenpiteitä siirretään lääkäreiltä hoitajien tehtäviksi.

– Hoitajat voivat esimerkiksi arvioida potilaan hoitotarpeen ja antaa rokotukset. Lääkäri astuu kuvaan sitten, jos lääkäriä tarvitaan.

Keränen vakuuttaa, että potilasturvallisuus ei vaarannu uudistuksen vuoksi ja myös hoitotakuu toteutuu.

– Ei kiireellisissä tapauksissa joudumme kyllä venyttämään hoitoon pääsyä. Toivonkin, että kaupunkilaiset ymmärtävät tilanteen eivätkä lähde lääkäriin aivan pienten vaivojen vuoksi, johtava lääkäri sanoo.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen