Ulkoistetut siivoojat arvostelevat kovin sanoin UPM:n toimia

Tieto ulkoistamisesta tuli sairauslomalla oleville työntekijöille postissa. ”Tämä oli kiitos 25 vuoden työstä yhtiössä”, sanoo Eija Natunen.

JYRI HÄNNINEN

LAPPEENRANTA. Kaksi UPM:n Kaukaan tehtaiden siivoojaa arvostelee voimakkaasti yhtiön toimia siivouksen ulkoistamisessa.

UPM teki viime keväänä päätöksen ulkoistaa siivouksen. Tähän asti tehdassiivousta on hoitanut kolmisenkymmentä UPM:n palveluksessa olevaa siistijää. Tulevaisuudessa siivouksesta vastaa SOL Palvelut Oy.

Eija Natunen ja Erja Tahvanainen ovat ensimmäiset ulkoistetut työntekijät. He saivat tiedon tapahtuneesta kesken sairausloman.

– Sain 30. tammikuuta postissa kirjeen, jossa kerrottiin, että seuraavasta päivästä lähtien olen SOL:n palveluksessa. Tieto oli valtava järkytys.

– Asiasta ei keskusteltu etukäteen lainkaan. Tämä oli tyly kiitos 25 vuoden työstä yhtiössä, Natunen sanoo.

Natunen ja Tahvanainen ovat olleet yhteydessä tehtaiden pääluottamusmieheen ja Paperiliittoon. Näiden mukaan menettely on juridisesti vedenpitävä, eikä kaksikko aio riitauttaa asiaa.

Hyviä tyylipisteitä he eivät kuitenkaan anna UPM:n toimille.

– Juridisesti yhtiö toimi varmaan oikein, mutta ei moraalisesti. Työntekijöitä kohdellaan, kuin he olisivat koneen osia. Tämä toimii myös hyvänä varoituksena muille työntekijöille: sairauslomalle ei kannata jäädä, Natunen sanoo.

UPM: JA SOL PALVELUT solmivat liiketoiminnan luovutussopimuksen 29. tammikuuta. Sen mukaan UPM:n siivoojat siirtyvät SOL:n palvelukseen vanhoina työntekijöinä ja he saavat pitää entiset työsuhde-etunsa.

Tämä tarkoittaa, että Natunen ja Tahvanainen saavat toistaiseksi Paperiliiton mukaista palkkaa.

Kun paperin työehtosopimuskausi päättyy vuonna 2008, siirtyy kaksikko noudattamaan Palvelualojen ammattiliiton työehtoja.

Sopimuksen mukaan heidän palkkatasonsa ei saa heikentyä, mutta käytännössä näin tapahtuu työehtosopimuksissa olevien erojen takia.

– Tämä tietää palkan alentamista mahdollisesti jopa tuhansilla eurolla vuodessa, 30 vuotta Kaukaalla työskennellyt Tahvanainen sanoo.

Kaksikko ei syytä tilanteesta uutta työnantajaansa SOL Palvelua. Heidän mukaansa se toimii kuten voittoa tavoittelevan yrityksen kuuluukin.

Heille ei ole kuitenkaan auennut ulkoistamisen autuus.

– Säästöt jäävät takuulla pieniksi ja siivoamisen taso uhkaa pudota. Mitä merkitystä UPM:n tapaisella isolla yrityksellä on napsia näin pieniä summia pois kuluistaan, Tahvanainen ihmettelee.

VIELÄ VIIME keväänä Kaukaan tehtaan johto lupasi etsiä ulkoistetuille siivoojille muuta työtä tehtaan sisältä.

Näin toimitaan esimerkiksi Stora Enson Imatran tehtailla, jonka siivoaminen ulkoistettiin Lassila & Tikanojalle.

– En ole kuullut, että yksikään siivooja olisi siirtynyt muihin tehtäviin. Se oli kaunis lupaus, josta ei pidetty kiinni, Natunen sanoo.

KAUKAAN tehtaiden henkilöstöpäällikkö Klaus Enwaldin mukaan ulkoistamisista ja irtisanomisista tiedotetaan työntekijöille pääsääntöisesti kasvokkain.

Kyseisessä tapauksessa käytäntö oli erilainen, koska työntekijät olivat sairauslomalla.

– Katsoimme, ettei ole korrektia vaivata ihmisiä sairauslomalla ja pyytää heitä tulemaan työpaikalle. Tiedottaminen kirjeitse on lainmukainen tapa, jos henkilöitä ei tavoiteta työpaikalta, Enwald sanoo.

Enwald myöntää, että tieto työantajan vaihdoksesta annettiin varsin myöhään. Toisaalta hänen mukaansa laki ei määritä minimiaikaa, jolloin päätöksestä tulee tiedottaa.

ULKOISTAMINEN viedään päätökseen kevääseen 2008 mennessä. Enwaldin mukaan Kaukaalla selvitetään vielä mahdollisuuksia tarjota siivoojille muuta työtä tehtailta.

– Selvitämme avautuuko tehtäviä, joihin siivoojia voitaisiin kouluttaa. Sopimusta, jonka mukaan kaikille etsittäisiin uusi työpaikka Kaukaalta, ei kuitenkaan ole tehty.

UPM noudattaa myös niin sanottua takaisinottovelvollisuutta. Sen mukaan UPM tarjoaa vapautuvia työpaikkoja ensisijaisesti yhtiöstä irtisanotuille, työttömänä oleville henkilöille.

Kuvateksti

Ulkoistamisen autuutta toistellaan joka paikassa. Todellisuus on jotain aivan muuta, sanovat Eija Natunen (vas.) ja Erja Tahvanainen. Kaksikolla on takana yhteensä 55 työvuotta Kaukaan tehtaalla. Kuva: MARLEENA LIIKKANEN

Kirjoittaja:
Jyri Hänninen