Sirkat rukoilevat Kaukasuksella

PETTERI VÄRTÖIMATRA. Kymmenen partiolaista haaksirikkoutuu Kaukasukselle. Aj

PETTERI VÄRTÖ

IMATRA. Kymmenen partiolaista haaksirikkoutuu Kaukasukselle. Ajan kuluessa ryhmähenkeä alkaa ahdistaa ja metsän peto pelottaa. Kuulostaa ihan Lostilta, mutta on siitä huolimatta Irti-teatterin kevään ensi-ilta Rukoilijasirkka.

– Rukoilijasirkka on selviytymistarina, jossa on monia erilaisia teemoja lapsuuden traumoista moraalikysymyksiin. Keskeisimmäksi nousee kuitenkin sukupuoli-teema, tytön ja pojan välinen suhde, ohjaaja Sami Sivonen kertoo.

Ari Wirran kirjoittamassa näytelmässä nuori tyttö kyllästyy poikien vallankäyttöön ja toimii kuin heinäsirkkanaaras. Jännityksen ohella Rukoilijasirkassa on komedia-aineksia. Vuonna 2003 kantaesitetyn näytelmän ikärajaksi ITY-talolla on silti lyöty K-15.

RUKOILIJASIRKAN selviytymistarina ulottuu myös tuotantoon. Sami Sivosen mukaan Irti-teatterin tavoitteena oli tehdä Finlandia-palkittu Tahdon, mutta aikatauluongelmat estivät sen ja pakottivat pikaisiin päätöksiin. Apu oli kuitenkin lähellä.

– Viime kesän Kaunotar ja hirviö oli myös Ari Wirran teksti. Häneltä löytyi kiinnostava teksti, jota ei ole juuri esitetty, Sivonen sanoo. Kiireen ohella ohjaamista on leimannut uusi kokemus: Sivonen ohjaa ensi kertaa itseään näyttämöllä.

– Opettavainen juttuhan se on ollut. Vaikeata on ollut se, ettei näe itseään. Tekniikasta huolehtivat ovat auttaneet ja kommentoineet tekemisiäni lavalla, ohjaaja kertoo.

IRTI-TEATTERI elää hyvää vaihetta. Harrastajia riittää Sami Sivosen mukaan isojen ja pienten ryhmään. Rukoilijasirkassa mukana on konkareita ja tulokkaita. Uusia, mutta samalla tuttuja ääniä kuullaan myös. Arvi Lind on ääniroolissa toimittajana.

. . .

Irti-teatterin Rukoilijasirkan ensi-ilta keskiviikkona 21. helmikuuta kello 19 Imatran työväenyhdistyksen talolla.

Kuvateksti: Irti-teatterin kevään ensi-ilta on Ari Wirran kirjoittama selviytymistarina Rukoilijasirkka. Kaukasuksen vuoristoon putoavan partiolaisryhmän keskuudessa tapahtuvan näytelmän temaattinen keskiö on sukupuolten välinen suhde.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö