Väen vähennys Simpeleen tehtailla jäämässä pelättyä pienemmäksi

M-Real vähentää tehtaalta tällä tietoa useita kymmeniä työntekijöitä, kun yt-neuvottelut lähtivät liikkeelle 112 työpaikan vähentämisestä.

ILPO LESKINEN

RAUTJÄRVI. Henkilöstövähennykset M-Realin Simpeleen tehtailla ovat jäämässä pienemmiksi kuin yt-neuvottelujen alkaessa pelättiin. M-Real kuitenkin vähentää useita kymmeniä työntekijöitä. Henkilöstön määrää voidaan pääosin vähentää niin sanotuin pehmein keinoin.

Helmikuussa tehtaalla aloitettiin yt-neuvottelut. Neuvottelujen lähtökohtana oli 112 ihmisen vähentäminen, kun tehtaalla on töissä lähes 420 työntekijää.

– Yt-neuvottelut ovat vielä kesken, mutta nyt näyttää siltä, että pääsemme pienempiin lukuihin kuin 112, M-Realin Simpeleen tehtaan henkilöstöpäällikkö Vesa Vaittinen kertoo.

VAITTISEN MUKAAN kaikki väen vähennyksiin liittyvät yksityiskohdat ovat edelleen avoimina ja neuvoteltavina. Yt-esityksen mukaan henkilöstöä vähennetään vuosina 2007–2008, säästöjen saamiseksi etupainotteisesti.

– Neuvotteluilmapiiri on positiivinen. Me haemme ja tarkastelemme kaikkia vaihtoehtoisia ratkaisuja. Neuvotteluihin panostetaan molemmin puolin.

RAUTJÄRVEN kunnanjohtaja Harri Anttila arvioi, että tehtaan henkilöstövähennysten lyhytaikaiset vaikutukset eivät ole aivan niin dramaattiset kuin pelättiin.

Pidemmällä ajalla työpaikkojen määrä Simpeleellä kuitenkin vähenee merkittävästi. Tällä on Anttilan mukaan suuria välillisiä vaikutuksia.

Rautjärven kunta aikoo laatia Simpeleen kehittämisohjelman, jolla on tarkoitus synnyttää työpaikkoja ja elvyttää elinkeinoelämää.

– Työpaikkojen väheneminen vaatii tehokkaita kehittämistoimia.

KAAKKOIS-SUOMEN TE-keskuksen johtaja Jarmo Pirhonen pitää menetyksiä huomattavina muttei niin suurina kuin pelättiin.

Rautjärven auttamiseksi TE-keskukselta löytyy Pirhosen mukaan keinoja ja riittävästi resursseja.

­- Suurempi kysymys on se, mistä aktiivisuus kaivetaan esiin ja mistä paikkakunnalle saadaan uutta elinvoimaa.

– Kriisin ydin on Rautjärvellä mutta se heijastuu laajemmalle. Korvaavia työpaikkoja, yritysten kasvua ja uutta yrittäjyyttä pitää hakea Imatran seutukuntaa kauempaa, Joutsenoa ja Lappeenrantaa myöten, Pirhonen sanoo.

TYÖVOIMATOIMISTO pystyy nykyisellä resursseilla hoitamaan työttömäksi jäävien auttamisen ja koulutuksen suunnittelun. Pirhosen mukaan palvelut pyritään viemään tehtaan porttien sisälle. Työvoimatoimisto jatkaa Simpeleellä viikoittaista työvoimaneuvontaa.

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Timo Puttonen painottaa riittävän kehittämispanoksen tarpeellisuutta. Etelä-Karjalan liitto on Puttosen mukaan valmis panostamaan kehittämishankkeisiin.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen