Eteläkarjalainen metalliteollisuus liitää nyt korkeasuhdanteessa

Metehe ja Plannja pääsevät osallisiksi vilkkaana käyvästä rakentamisesta.

OUTI SALOVAARA

ETELÄ-KARJALAN metalliteollisuusyritykset nauttivat korkeasuhdanteesta. Muun muassa joutsenolaisilla MeteheOy:llä ja Plannja Oy:llä kauppa käy vilkkaasti ahkeran rakentamisen ansiosta.

– Vuoden 2006 kysyntä ylitti kaikki odotukset. Tänä vuonna olemme osanneet varautua kysyntään vähän paremmin, sanoo teräksestä rakennuskomponentteja valmistavan Plannjan toimitusjohtaja Olli Naukkarinen.

Plannjan viime vuoden liikevaihto pysyi samalla tasolla kuin vuonna 2005, noin 30 miljoonassa eurossa. Kotimaan myynti nousi, mutta sen sijaan Venäjällä myynti hieman laski. Liiketoiminnasta viennin osuus on noin neljännes, ja siitä pääosa suuntautuu Venäjälle.

– Kuluvan vuoden laskutus on 12 prosenttia korkeammalla kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, sanoo Naukkarinen.

Teräksisiä katto- ja seinäpeltejä sekä julkisivujärjestelmiä valmistavan Metehen toimitusjohtajan Janne Strömbergin mukaan yhtiön liikevaihto kasvoi viime vuonna noin 40 prosenttia 10,2 miljoonaan euroon.

Yhtiön liiketoiminnasta viennin osuus on noin 70 prosenttia.

– Toistaiseksi vienti on suuntautunut etupäässä Venäjälle ja entisiin IVY-maihin, sanoo Strömberg.

Tuotekehityksensä tuloksena Metehe on patentoinut Suomessa ja muualla Euroopassa sekä Yhdysvalloissa uudenlaisen julkisivujärjestelmän, jolla yritys on lähdössä valtaamaan myös Euroopan-markkinoita.

– Odotamme tulevaisuudelta erittäin voimakasta kasvua, sanoo Janne Strömberg.

Sen enempää Plannja kuin Metehekään eivät ole riippuvaisia oman maakunnan markkinoista. Metehen päämarkkina-alue kotimassa on Etelä-Suomessa Vaasa-Joensuu-akselin eteläpuolella, Plannjalla taas koko Suomi.

Metalliteollisuuden työvoimapulasta puhutaan paljon, mutta Metehe ja Plannja ovat siltä välttyneet – molemmille on riittänyt hyviä työntekijöitä.

Ala on voimakkaasti kausiluontoinen, ja keväästä syksyyn työntekijöitä tarvitaan huomattavasti talviaikaa enemmän.

Metehe työllistää vakituisesti 17 ihmistä ja kesäisin yhteensä 25-30 työntekijää. Plannjalla vakituisia työntekijöitä on noin 70, ja kesäisin määrä kasvaa noin sataan.

Korkeasuhdanne ei kovin voimakkaasti näy rekrytointeina, sillä metallialalla koneet tekevät suuren osan työstä.

– Meille tulee vuosittain 1-2 työpaikkaa lisää, sanoo Naukkarinen.

Maakunnan pankeilla on ollut viime aikoina entistä enemmän yritysasiakkaita lainatiskeillään. Lainanotto näyttää nyt olevan pelkästään myönteinen asia, sillä pankinjohtajien mukaan yritysasiakkaiden taseet ja luottotiedot ovat kunnossa, ja myös lainamäärät ovat kohtuullisia.

Kaiken lisäksi yritykset käyttävät lainarahansa nimenomaan investointeihin ja kasvun turvaamiseen, eivät selvitäkseen päivästä toiseen.

Plannja ei ole tarvinnut kasvuunsa pankin apua, sillä firma on jo vuosia rahoittanut investointinsa kassaan virtaavilla rahoilla.

Metehe on asioinut myös pankin lainatiskillä. Sitä on vaatinut yrityksen voimakas viime vuosien panostus tuotekehitykseen, toimitiloihin ja koneisiin.

– Meillä on myös hyvin kattava raaka-ainevarasto. Ostamme tavaraa isompia eriä kerralla, eikä sitä rahoiteta tulorahoituksella, sanoo Janne Strömberg.

Kuvateksti

Metehen Tuomo Rautio (vas.) ja Janne Strömberg uutta patentoitua MTH Concertto -julkisivujärjestelmää valmistavan linjan ääressä.

Kuva: MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Outi Salovaara