Imatran teatterifestivaali kasvaa ulos nukkekodista

Musta ja valkoinen saa lisää väriä, pituutta ja vierailijoita.

MATTI VEIJALAINEN

Imatran Mustan ja valkoisen ensi kesän teatteritapahtumassa ennallaan on vain yksi perusasia. Hyväksi havaittu ajankohta pysyy ennallaan juhannuksen aluksessa.

Muutoin puitteet ja sisältö muuttuvat. Festivaalin nimestä on pyyhitty pois nukke-sana. Kolme ensimmäistä kesää nukketeatteriin erikoistunut tapahtuma kasvaa ulos alkuperäisistä raameistaan poikkitaiteelliseksi teatterifestivaaliksi. Nuket ovat edelleen mukana, mutta nyt ohjelmasisältöä värittävät ja monipuolistavat myös perinteinen draama, tanssiteatteri ja muut teatteritaiteen lajit.

Taiteellisen johtajan Kamran Shahmardanin mukaan suomalaisen teatteritapahtumakesän ei pidä pysähtyä pelkästään Tampereen teatterikesäklassikkoon. Ensimmäistä karjalaista kunnon teatterikesää voidaan Shahmardanin mielestä ryhtyä hyvin rakentamaan vaikka Imatralle.

Oleellista Shahmardanin mukaan on, että teatteri tuodaan tutustuttavaksi kadulle laitosteattereiden näyttämöjä ujostelevia katsojia varten. Vielä oleellisempaa on, että kaikki esitykset sopivat kaikenikäisille vauvoista vaareihin ja mummuihin.

Se on Shahmardanin mielestä toimivinta teatterin markkinointiviestintää.

– Ennen kaikkea lapsia varten me tätä teemme. Heistä kasvavat teatterin tulevaisuuden katsojat.

LAPSIA Imatran Musta ja valkoinen teatteri muistaa tuottamalla festivaaleille uuden oman nukketeatterisadun. Paikallispanoksensa tapahtumaan tuo myös Imatran sirkuskoulu.

Vierailevia teattereita Imatralle tulee Azerbaidzhanista, Iranista, Israelista, Portugalista, Puolasta, Saksasta, Turkista, Ukrainasta ja Venäjältä. Ohjelmiston laajentuessa festivaali kasvaa nelipäiväiseksi.

Teatteri Imatran lisäksi esityspaikkoja ovat kävelykatu, Vuoksen kalastuspuisto ja kulttuurikeskus. Myös ilmaisnäytöksiä on luvassa jokaisena päivänä.

Tuottaja Katri Lättin mukaan tapahtuman kasvattamisen mahdollisti Etelä-Karjalan kulttuurirahaston avustus. Muita keskeisiä sponsoreita ovat opetusministeriö ja Kaakkois-Suomen taidetoimikunta.

Neljäs Mustan ja valkoisen festivaali järjestetään 14.-17. kesäkuuta.

Kuvateksti

Imatran teatterifestivaalin teema on ihmisääniä. Taiteellinen johtaja Kamran Shahmardan toivoo ja uskoo kävijöiden kertovan yhteen ääneen tapahtuman tarpeellisuudesta.

Kuva: MATTI VEIJALAINEN

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen