Karhusjärvi kohenee padolla ja penkereellä

ANNE KOTIHARJULappeenrannan Karhusjärven veden laatua yritetään kohentaa pad

ANNE KOTIHARJU

Lappeenrannan Karhusjärven veden laatua yritetään kohentaa padon ja penkereen avulla. Matalan ja vähähappisen järven virkistyskäyttöarvo on ollut huono viimeiset 20 vuotta.

Laskuoja on hakeutunut viime vuosina uusille reiteille viereisen suon turvekerrosten kautta, mikä uhkaa alentaa järven pintaa entisestään.Viljelijät ja huvila-asukkaat ovat kiistelleet veden pinnan tasosta useaan otteeseen.

Lupaa pohjapadon rakentamiseksi ovat hakeneet kaupungin ympäristötoimi ja Karhusjärven osakaskunta. Lupaa haettiin edellisen kerran jo vuonna 2004. Nyt uudistetussa hakemuksessa veden pinta pyritään säilyttämään nykyisellä tasolla.

Tarkoitus on estää laskuojan ohi pellon sivuojaan vievä virtaama. Nykyinen laskuoja on lähes kuiva.

120 METRIÄ pengertä tulee luusuan länsipuolelle ja 35 metriä itäpuolelle. Penger on neljä metriä leveä ja sen harja olisi 0,6 metriä vedenpinnan yläpuolella. Laskuojan suuhun rakennetaan 40 senttiä korkea ja kahdeksan metriä leveä pohjapato. Hankkeen kustannusarvio on 48 500 euroa.

Koska vedenpinta säilyy entisellä korkeudella, ei penger aiheuta hakijan mukaan järven läheisyydessä oleville tiloille vettymishaittoja eli korvausvelvollisuutta ei ole.

LUPAHAKEMUSTA käsittelevä Itä-Suomen ympäristölupavirasto pyysi halemukseen lausuntoa kaupungin ympäristö- ja rakennuslautakunnalta, joka jätti asian tiistaina pöydälle.

Lausuntoesityksen mukaan perkaamisesta tulevat läjitettävät massat pitää sijoittaa niin, etteivät ne pääse valumaan vesistöön. Padon järven puoleiselle luusua-alueelle pitää jättää ravinteita pidättävä kasvillisuusvyöhyke.

Karhusjärvi kuuluu Juustilanjoen vesistöalueeseen. Järven pinta-ala on 1,25 neliökilometriä ja rantaviivaa kertyy 5,6 kilometriä. Järvi laskee Mustajokeen, joka taas laskee Venäjän puolelle.

ENIMMILLÄÄN 2,2 metriä ja keskimäärin 1,6 metriä syvä Karhusjärvi on rehevöitynyt niin maatalouden kuin ilman kautta kulkeutuneen kuormituksen takia.

Järveä laskettiin jo vuonna 1865 puoli metriä. Karhusjärvessä on ollut useita kalakuolemia. Järvi saattaa kasvaa umpeen. Vuonna 2001 tehdyn koekalastuksen perusteella kalaston rakenne on tyydyttävä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju