Pormestarin kortteli alkaa uudistua jo ensi vuoden keväällä

Ensin muodonmuutoksen kokee Raatimiehenkadun ja Valtakadun kulma. Asemakaava valmistuu tänä vuonna.

ANNE KOTIHARJU

Pormestarin korttelin muodonmuutos Lappeenrannan keskustassa alkaa sittenkin ennen pitkään esillä ollutta Citykorttelia. Ensimmäisenä uudistuisi täysin eli uudella rakennuksella Valtakadun ja Raatimiehenkadun kulmassa oleva Lappeenrannan Kulmatalo Oy. Sen rakentaminen alkanee jo ensi keväänä. Sen sijaan Lappeen kirkon toisella puolella olevan Citykorttelin rakentamiselle ei tällä hetkellä ole esittää aikataulua.

Pormestarin kortteli rajautuu Valtakatuun, Kirkkokatuun, Pormestarinkatuun ja Raatimiehenkatuun. Kiinteistönomistajat hakevat asemakaavan muutosta teettämänsä korttelin kehittämissuunnitelman pohjalta. Suunnitelmassa nykyinen noin 12 000 kerrosneliön rakennusoikeus kasvaa runsaaseen 16 000 neliöön. Kortteliin tulisi uusi iso elokuvakeskus, uusia liiketiloja ja asuntoja.

SUURIMMAT kiinteistönomistajat ovat Etelä-Karjalan Osuuspankki ja Tapiola-ryhmä.

– Jos kaava etenee, meillä on valmius käynnistää se homma välittömästi. Ensi keväänä päästään toivottavasti liikkeelle. Kulmaan tulee hienoja cityasuntoja ja alakertaan pieniä liiketiloja, kuvailee toimitusjohtaja Asko Salminen Kiinteistö-Tapiola Oy:stä.

Kaupungin kaavoituspäällikkö Erkki Jouhki arvelee, että vastikään haettu asemakaavan muutos valmistuu vielä tämän vuoden aikana.

– Raatimiehenkadun ja Valtakadun kulmasta se rakentaminen alkaisi. Eri tonteilla tapahtuu todennäköisesti vähän eri tahtiin. Tuskin se kortteli kerralla liikkeelle lähtee.

ETELÄ-KARJALAN Osuuspankin toimitusjohtaja Risto Kiljunen pitää korttelin uudistumisnäkymää valoisana.

– Sikäli on positiivinen vire, että toteuttajat ovat osoittaneet kiinnostusta.

Kiljusen mukaan tiukkaa aikataulutavoitetta ei ole.

– Keskustan osayleiskaava on työn alla. Tuntuu, että keskustaa halutaan nyt kehittää ja me olemme siinä mukana. Ajatuksena on se, että korttelin ympäri harjakorkeudet ovat suunnilleen samalla tasalla. Se näyttäisi kaupunkikorttelilta eikä huitaisten tehdyltä.

Keskustan ympäristön paraneminen ja esimerkiksi kohta alkava Valtakatu-remontti antaa Kiljusen mukaan ilman muuta vetoapua myös kiinteistöjen kehityshankkeille.

– Kyllä esimerkiksi tuo Valtakadun koheneminen on hirveän hyvä asia. Samoin suunnitellut paikoitusjärjestelyt Citykorttelin alle.

KILJUNEN toivoo, että Pormestarin ja Citykorttelin paikoitusratkaisuja voisi sovittaa yhteen. Osan Pormestarin korttelin pysäköintipaikoista voisikin tehdä Cityparkkiin.

– Siinä yläpuolella olisi uusi kävelypainotteinen Valtakatu ja alapuolella nämä yhdistetyt pysäköintitilat. Semmoistahan keskustassa pitäisi olla.

Lisärakennusoikeutta tulisi kaavahakemuksen mukaan Kirkkokadun ja Pormestarinkadun kulmatontille, Osuuspankin nykyiselle tontille ja Osuuspankin omistamalle elokuvateattereiden tontille sekä Kulmatalon tontille. Viljelytalo ja Saimaanlinna eivät Kiljusen mukaan sisälly kehittämissuunnitelmaan.

ERKKI JOUHKI pitää pysäköintipaikkayhteistyötä eri kortteleissa mahdollisena. Jouhki toteaa, että Citykorttelissa on vielä selvitettävää ja neuvoteltavaa.

– Nyt mietitään sitä Cityparkkia.

Jouhki kehuu korttelisuunnitelmia kirkon molemmin puolin.

– Kummassakin korttelissa on erinomaiset suunnitelmat ja kaupunkikuvalliset tavoitteet korkealla ja lupaavat. Keskustan arkkitehtuuri kohenee.

– Mielellään näkisi, että Nordean ja Cumuluksen kortteli liittyisi tähän samaa trendiin.

Kuvateksti

Nykyinen Valtakadun ja Raatimiehenkadun kulma huutaa muutosta.

Kuva: SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju