Uusi Helsinki -kvartetti lavalle kaupunginorkesterin kanssa

SANNA PYYSALOLAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginorkesterin kapellimestarin

SANNA PYYSALO

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginorkesterin kapellimestarin Jan Söderblomin pitkäaikainen haave toteutuu torstaina. Tuolloin Lappeenranta-salin lavalle hypähtää Uusi Helsinki -kvartetti yhdessä kaupunginorkesterin kanssa.

– Soitin itsekin aikoinani Uusi Helsinki -kvartetissa. Se on minulle musiikillinen masuuni, Söderblom selvittää.

Musiikillinen masuuni kvartetti on ollut monelle muullekin muusikolle. Kvartetti perustettiin jo vuonna 1982, ja ainutlaatuiseen 25 vuoden historiaan on mahtunut vaihtuvia jäseniä. Alttoviulisti Ilari Angervo on nykyään ainut alkuperäinen jäsen.

Silti nykyinen kokoonpanokin on ollut yhdessä jo seitsemän vuotta, mitä muusikot kuvaavat kvartetille pitkäksi ajaksi. Oikeastaan kvartetti ei edes ole kovin innostunut pohtimaan jäsenistön vaihtuvuutta ja vuosien varrella mukana olleiden soittajien määrää. Yksi nimittäin on ja pysyy, Uusi Helsinki -kvartetti.

– Vaihtuvuutta on ollut, mutta tämä on silti sama kvartetti. Vuodet ovat tehneet tästä instituution, ja kvartetti on tehtäväänsä täyttävä kamarimusiikkiryhmä Suomessa, kvartetti kuvailee.

MISTÄ SITTEN syntyy Uusi Helsinki -kvartetin aito ja alkuperäinen luonne?

– Tietty luova hulluus, välittömyys, levottomuus ja iloisuus, Angervo määrittelee kvartetin alkuperää.

Toisaalta tekijät itse eivät voi tai halua määritellä kvartettiaan tyhjentävästi.

– Kuulija voi itse kertoa, mikä tästä tekee Uusi Helsinki -kvartetin, ykkösviulisti Petri Aarnio sanoo.

Kakkosviulisti Taija Kilpiö on kvartetin historian toinen nainen. Sukupuolella ei kvartetin mielestä ole kuitenkaan merkitystä.

– Hyvä soittaminen on hyvää soittamista, ei se ole sukupuolesta kiinni, Angervo toteaa.

Kvartetin esiintyminen Lappeenrannassa on harvinaislaatuinen tilaisuus nähdä kvartetti ja orkesteri yhdessä lavalla.

l l l

”Tähtikvartetti orkesterissa” torstaina 29.3. Lappeenranta-salissa klo 19. Johtaa Jan Söderblom. Ohjelmassa Elgar: Johdanto ja allegro op. 47. Kärkkäinen: Primo Formamentum, kantaesitys. Shostakovitsh: Kamarisinfonia 83a, sov. R. Barshai.

Kuvateksti

Uusi Helsinki -kvartetti on perustettu jo vuonna 1982. Nykyjäseniä ovat Ilari Angervo (alttoviulu, vas.), Taija Kilpiö (II viulu), Petri Aarnio (I viulu) ja Joel Laakso (sello).

Kirjoittaja:
Sanna Pyysalo