Valtakadusta pitää rakentaa kävelykatu

PEKKA LAKKA Lappeenrannan keskustan liikennejärjestelyt ovat menossa uusiksi

PEKKA LAKKA

Lappeenrannan keskustan liikennejärjestelyt ovat menossa uusiksi. Tapetille nousee Valtakatu, jonka kaupunginvaltuusto muutti kävelypainotteiseksi joukkoliikennekaduksi niukalla äänestyspäätöksellä vuosi sitten. Päätös on sittemmin osoittautunut pahasti epäonnistuneeksi. Valtakadulla on ajoittain kaaos.

Nyt poliitikot ja virkamiehet etsivät kaupungin pääkadulle uutta järjestystä. Ykkösvaihtoehdoksi noussee yksisuuntainen Valtakatu, josta osa busseista siirrettäisiin Koulukadulle.

Tällä järjestelyllä valtuutetut korjaisivat vuoden takaisen virheensä. Lopullinen ratkaisu se ei ole.

Lopullisesti Lappeenrannan keskusta saa sille kuuluvan järjestyksen, kun Valtakatu muuttuu kävelykaduksi Snellmaninkadun ja Raatimiehenkadun väliseltä osuudelta. Samaan aikaan on pystyttävä rakentamaan riittävästi pysäköintitilaa. Jos tahtoa on, sekin järjestyy. Huomionarvoista on kuitenkin tunnustaa, ettei Valtakadun varressa pahemmin pysäköintitilaa ole.

Kävelykaturatkaisua puolustaa keskustan kaupallinen kehitys. Gallerian ensimmäiset osat valmistuvat Iso-Kristiinan kupeeseen syyskuussa. Oprin laajennustyömaalla on jo nostokurki. Osuuspankki alkaa rakentaa elokuvateatterin kortteliaan piakkoin. Citykorttelin rakentaminen on sekin ajan kysymys. Valtakadun varteen rakentuu ensi vuoden aikana uusi Sokos.

Keskustaan nousee parissa vuodessa tuhansia neliöitä uusia kaupan tiloja. Nykyisin liikennejärjestelyin keskustassa ei ole mukava asioida. Lappeenrannan keskusta on kaukana shoppailijan paratiisista. Enemmänkin se on tehty liikkuvalle autolle. Ongelma on siinä, ettei liikkuva auto osta.

Kun keskustan liikennejärjestelyt nyt otetaan pöydälle, etenkin Lappeenrannan johtavien virkamiesten soisi katsovan pidemmälle tulevaisuuteen. Poliitikoilta tämä näköala on kroonisesti tuntunut puuttuvan. Virkamiehille toivoisi myös yhtenevää näkemystä. On hieman hämmentävää, että johtavat virkamiehet lausuvat kovin ristiriitaisia näkemyksiä keskustan kehittämisestä.

Mattimeikäläinen ostaa tulevaisuudessa Lappeenrannan keskustasta vaatteet ja muut pientavarat. Kodinkoneet ja huonekalut lastataan peräkärryyn Myllymäestä. Tämä kuva mielessä voi keskustaa visioida. Se auttaa hahmottamaan myös liikenteellisiä ratkaisuja. Keskustan kaupan oven eteen ei tarvitse ajaa autoa.

[email protected]

Kuvateksti

Valtakatu on osoittautunut epäonnistuneeksi, kun kaupunginvaltuusto teki siitä kävelypainotteisen joukkoliikennekadun.

Kuva: MARLEENA LIIKKANEN

Kirjoittaja:
Pekka Lakka