Asuntopalvelu Oy:n pitää olla hyvä vuokranantaja

Uusi toimitusjohtaja Seppo Ylitalo muutti asumaan yhtiön vuokralaisten joukkoon Sammonlahteen. Tyhjät vuokra-asunnot eivät ole ongelma Lappeenrannassa.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANNAN Asuntopalvelu Oy:n uusi toimitusjohtaja Seppo Ylitalo haluaa, että yhtiö säilyy myös jatkossa hyvänä vuokranantajana lappeenrantalaisille.

Vuokra-asuntoyhtiön on kuunneltava tietysti omistajaa, Lappeenrannan kaupunkia, mutta Ylitalo tähdentää, että se on asukkaita varten.

– Jotta ihmiset viihtyvät meidän vuokra-asunnoissamme, tilojen pitää pysyä kunnossa sekä kiinteistönhoidon, siivouksen ja lämmityksen toimia. Oleellinen asia on tarjota laadukasta asumista edullisesti.

Asuntopalvelulla onkin tehtävää, sillä sen hallinnassa on 3 800 vuokra-asuntoa, joissa asuu yli 7 000 kaupunkilaista.

Heidän asumisestaan ja viihtymisestään huolehtii 28 työntekijää. Seppo Ylitalo aloitti toimitusjohtajan sijaisena viime maanantaina. Hän siirtyy toimitusjohtajaksi elokuun alussa, kun Tuija Salvola jää eläkkeelle.

Ylitalo sanoo haluavansa mennä asukkaiden luo, ja hän pyrkii käymään asukastilaisuuksissa. Hän muutti itsekin asukkaiden keskelle, yhtiön vuokra-asuntoon Sammonlahteen, jossa hän pääsee nopeasti sisälle uuteen tehtäväänsä.

– Sammonlahti vaikuttaa lähiönä viehättävältä. Se on mainettaan parempi alue.

YLITALO sanoo, että Asuntopalvelu Oy:n pitää tukea kaupungin muuta kehittämistä tarjoamalla hyviä vuokra-asuntoja esimerkiksi Lappeenrantaan muuttaville uusille työntekijöille.

Aravalainsäädäntö velvoittaa yhtiötä turvaamaan myös sosiaalista asumista, joten yhteistyö on tärkeää sosiaalitoimen kanssa.

Lappeenrannan väestörakenne muuttuu ja ikääntyy, ja opiskelijoita on paljon. Asuntopalvelun ei pidä Ylitalon mukaan juuttua paikoilleen. Vanhoja asuntoja kannattaa myydä ja toisaalta rakentaa uutta tilalle.

– Tässä vaiheessa en osaa vielä kertoa, mitä myydään tai mitä rakennetaan.

TYHJÄT vuokra-asunnot eivät ole ongelma Lappeenrannassa eikä niistä tarvitse olla Seppo Ylitalon mielestä huolissaan. Hänen edellisellä työnantajallaan, Kemijärven vuokrataloyhtiöllä on tuhat asuntoa, joista 250 on tyhjillään. Niitä hän myi kakkosasunnoiksi etelän asukkaille.

Lappeenrannan Asuntopalvelulla on tällä hetkellä vajaat 50 asuntoa ilman asukkaita, ja lisäksi kaksi taloa on tyhjennetty ison peruskorjauksen takia. Ennen jonot olivat pitkät, mutta jonoja on nykyäänkin.

– Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Ihmiset kysyvät keskustan kaksioita parvekkeella ja omalla saunalla. Tarjottavista asunnoista ei aina löydy sopivaa.

Kuvateksti

Seppo Ylitalo tuli töihin Lappeenrantaan viime viikolla. Hän tuntee itsensä vielä lahtelaiseksi, vaikka ehti asua Kemijärvellä kuusi vuotta.

Kuva: MARLEENA LIIKKANEN

SEPPO YLITALO

Syntynyt vuonna 1950 Sallassa, mutta asunut 30 vuotta Lahdessa.

Kaksi aikuista lasta.

Rakennusmestari ja myös liikkeenjohdon- ja isännöitsijäkoulutus.

Toimi Lahdessa pitkään alueisännöitsijän ja kiinteistöpäällikön tehtävissä Ekalla, osuuspankilla, Arsenalilla, Sammolla ja Varma-Sammolla sekä sen jälkeen Kemijärven kehitysyhtiön sekä Kiinteistö Oy Kemijärven Vuokratalojen toimitusjohtajana.

Harrastuksia kuntoliikunta tai kuten lappilaiset sanovat,

tyhjän kävely ja tyhjän hiihto sekä museoauto Moskvits

vm 1961.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen