Teollisuuskadulla elää rytmimusiikin riemu

Bändikoulu on toiminut Lappeenrannassa kymmenen vuotta. Perheyritys muuttui pari vuotta sitten osaksi Taidekoulu Estradia. Moni-ilmeistä juhlaa vietetään tänään lauantaina.

SARI PULLINEN

LAPPEENRANTA. Kun Flow lopettaa, Melko Velho aloittaa. Taidekoulu Estradin bändikoulussa harjoitukset ovat hyvässä vauhdissa torstaina iltaviideltä.

– Nyt sie sait hyvi kiinni sen äänen, opettaja Lassi Talasmo kannustaa Flow’n basistia Iida Tynkkystä, 11.

Bändikoulu on opettanut nuorille rytmimusiikkia Lappeenrannassa kymmenen vuotta. Idean isä, 1970-luvun progemies Lassi Talasmo huomasi yläkoululaisille ja lukiolaisille musiikkia opettaessaan, kuinka tarpeellista bänditoiminta olisi. Musiikkiopisto oli kyllä olemassa, mutta se keskittyi klassiseen musiikkiin.

– Koulussakaan ei ollut mahdollisuutta tällaiseen toimintaan. Ajattelin, että bändikoulu voisi menestyä, ja oikeassa olinkin, Talasmo muistelee.

Hän päätti perustaa bändikoulun, jos sinne ilmoittautuu 50 nuorta. Määrä ylittyi kolmella, ja Lappeenrannan bändikoulu aloitti toiminimenä 1997. Suomessa toimi tuolloin vain yksi samanmoinen, Pohjois-Helsingin bändikoulu.

Oppilasmäärä on kasvanut jatkuvasti. Rytmimusiikista innostuneita opiskelijoita on talossa keskimäärin 250. He tulevat ympäri maakuntaa, enemmistö Lappeenrannasta, ja Joutsenostakin aina reilut parikymmentä.

– Joutsenosta tulee mielenkiintoisia, toisenlaisia musiikintekijöitä kuin Lappeenrannasta. Sellaisia progehenkisiä bändejä kuten Dalin ystävät, Talasmo kertoo.

Aluksi bändikoulu oli Lassi ja Leena Talasmon perheyritys Taikinamäen koululla Lappeenrannassa, ja Lassi Talasmo oli sen ainut opettaja.

– Minä huolehdin kaikenlaisesta muusta, siivoamisesta säveltämiseen, Leena Talasmo nauraa.

Nyt hän on Taidekoulu Estradin tuottaja-taloudenhoitaja ja Lassi bändikoulun vastaava opettaja. Vs. rehtori Niina Tammi oli aikoinaan ensimmäinen naispuolinen rumpuoppilas.

Opiskelu bändikoulussa on tavoitteellista, kurssitutkintoja voi suorittaa bändisoittimissa sekä laulussa.

– Suurin osa käy täällä kuitenkin harrastuksen ja esiintymisen ilosta. Emme painota tähteyttä, mutta emme ole sen tielläkään, Leena huomauttaa.

Nuorimmat oppilaat ovat seitsemän ikäisiä. He tutustuvat syksyllä soittimiin, ja keväällä jokaiselle löytyy jo omansa.

– Tyttöbändejä on nyt enemmistö. Heidän musiikkinsa on rokkipainotteista, Lassi sanoo.

On myös aikuisosasto, jossa on parhaimmillaan puolenkymmentä yhtyettä.

– Suuri osa aikuisoppilaistamme on soittanut nuorena, mutta sitten on tullut muuta elämää. Moni jatkaa jopa 20 vuoden tauon jälkeen, Lassi tietää.

– Mutta heissä on sama palo tähän touhuun kuin pikkupojilla. Silmät palavat ja sormet syyhyävät, Leena nauraa.

Nykyiset toimitilat Teollisuuskatu 9:ssä antavat Lassi Talasmon mielestä toiminnalle erinomaiset mahdollisuudet. Taidekoulu Estradin syntyminen vuoden 2005 alusta on tuonut uusia ulottuvuuksia kaikkien siihen kuuluvien taidekoulujen, niin bändikoululaisten, sirkuslaisten kuin teatterilaistenkin toimintaan.

– Talossa on paljon osaamista, ja se näkyy kymmenvuotisjuhlassamme, Leena Talasmo huomauttaa.

– Kyllä tästä voi olla ylpeä. Elämäntehtävä tämä minulle on, Lassi Talasmo myöntää.

Lauantaina 21. huhtikuuta Taidekoulu Estradilla, Teollisuuskatu 9, bändikoulun kymmenvuotisjuhla.

Pääkonsertti kello 13, esiintymässä bändikoulun oppilaita, esitetään Bändikoulun iloinen kymmenvuotistaival.

Iltajuhla alkaen kello 19 Linnoituksen Krouvissa, nykyisten ja entisten aikuisoppilaitten ja opettajien musiikkiesityksiä.

KUVATEKSTI

MARLEENA LIIKKANEN

”You’re the sunshine of my life”, lauloi Nuttama Talasmo torstain harjoituksissa. Iida Tynkkynen (vas. ylh.) ja Ilpo Lyytikäinen (vas. alh.) kuuluvat Flow-bändiin.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen