IPV:n pakka meni uusiksi, nuoret pelaajat kovassa opissa

Superpesispaikasta luopunut IPV lähtee vahvasti uusiutuneella ryhmällä ykköseen. Nuoria ajetaan sisään joukkueeseen ja superpesiksen rivimiehillä on nyt ratkaisijan rooli.

JARMO HÄMÄLÄINEN

Viime syksynä levinnyt Imatran Pallo-Veikkojen pakka on talven mittaan koottu uusiksi. Pelaajapuolelta on tosin valttikortit menetetty, mutta uusia on haalittu tilalle.

– Superpesiksen rivimiehillä on nyt uusi tilanne edessä. Lyöntivuoroja ei jätetä väliin, vaan vastuuta on otettava ja ratkaisuja tehtävä, muistuttaa IPV:n lajivalmennuksesta talven mittaan vastannut Petri Tuuva, joka ehti pelata IPV:n edustusjoukkueessa superissa ja ykkösessä vuodesta 1996.

– Kyllähän se viime syksyn ratkaisu pelaajanakin tuntui pahalta, kun karsintasarjassa oli sarjapaikka kerran varmistettu. Toisaalta taas tiesi joukkueen tilanteen ja sen, että seuraava kausi olisi jouduttu aloittamaan heikommalla ryhmällä kuin viime kausi. Ei siinäkään mitään mieltä olisi, ollut Tuuva sanoo.

IPV:n viime kauden tai viime kausien joukkueesta ykköspesiksessä jatkavat pelaamista Sampo Suhonen, Marko Keskinen, Tuomo Melto, Ilkka Hirvonen, Ville Kolehmainen ja Jani Korhonen. Koppari Janne Luostarisenkin piti jatkaa, mutta kipinä ei sitten riittänytkään enää ykköseen.

Seuran omista nuorista on ykkösen rinkiin nostettu Lasse Vepsä, Olli Partanen, Jussi Ruokonen, Eetu Pusenius ja Janne Hulkkonen.

Koko joukkueen ja erityisesti nuorten pelaajien fyysisten ominaisuuksien kehittämiseksi pestattiin IPV:n valmennustiimiin syksyllä mukaan Sakari Pusenius, kokenut valmentaja amerikkalaisen jalkapallon parista.

– Saku on tehnyt hyvää työtä ja nuoret ovat talven aikana kehittyneet valtavasti. Toisaalta he ovat myös päässeet harjoittelemaan lajiakin aivan eri tavalla kuin ennen. Samoissa treeneissä ovat olleet talvella Laakson Toni, Raution Jakke, Lehtolan Olli ja Kontisen Antti, luettelee Petri Tuuva IPV:n viime kauden pelimiehiä, jotka jatkavat kesäkaudella superpesistä Kiteen ja Kuopion joukkueissa.

Aivan oman paikkakunnan pelaajien voimin ei IPV aio kuitenkaan ykköseenkään lähteä. Ryhmään ovat lisäksi tyrkyllä Varkauden kasvatti Jarkko Kilpeläinen, Tohmajärveltä lähtenyt ja viime kaudella Haminassa pelannut Sampo Nieminen sekä Juvalla oppinsa saanut Riku Manninen.

– Tärkein uusi mies on kuitenkin pääsiäisen ja etelän leirin jälkeen Kouvolasta meille siirtyvä lukkari Hannu Huuskonen. Hän on pelannut meillä kolme harjoitusottelua ja on varmasti ensi kaudella yksi ykkössarjan parhaista lukkareista, Tuuva kehuu 22-vuotiasta Jyväskylän Kirin kasvattia, joka pelasi viime kauden ykköspesistä Alajärvellä.

KPL hankki Huuskosen tämän kauden ykköslukkariksi, mutta asetelmat muuttuivat, kun IPV ja KPL vaihtoivat sarjapaikkaa ja Kouvolaan hankittiin lukkariksi maan ykköspelaajiin kuuluva Kiteen Toni Kohonen.

Sarjapaikan vaihtosopimus poiki Kouvolasta IPV:lle lupauksen pelaaja-avusta, joten lukkarin lisäksi Petri Tuuva odottaa vielä yhtä pelaajaa kevään kynnyksellä Kouvolasta IPV:n ryhmään.

– Ei tällä joukkueella nousua kannata hehkutella, mutta lohkon kolmossijan olemme pistäneet tavoitteeksi. Lohkovoittajahan menee suoraan superin karsintaan ja kakkonen karsii. Kankaanpää ja Ulvila ovat varmasti kovia, mutta muita meidän pitäisi pystyä haastamaan, Petri Tuuva ennakoi.

IPV:n vapaaehtoinen superin sarjapaikasta luopuminen aiheutti viime syksynä rajuakin arvostelua. Petri Tuuva ymmärtää sen hyvin.

– Se on varmasti suututtanut jotkut katsojat. Toisaalta se avasi minulle minulle ja Pulliaisen Petrille mahdollisuuden lähteä vetämään tätä joukkuetta uudessa tilanteessa. Tuskin meitä superissa olisi siihen kysytty, 30-vuotiaana peliuransa päättänyt Tuuva sanoo.

Vai onko peliura sittenkään päätynyt, viime syksynä valmentajasta tehtiin vielä huhuissa jokerilyöjää.

– En ole harjoitellut, mutta mutta vähän mieli tekisi pelata, vaikka sitten kakkosjoukkueessa suomi-sarjassa.

– Kesällä ykkösen peleissä työnjako on se, että Pepe on pelinjohtaja ja minä olen sitten kaarella, Tuuva selvittää.

IPV pelaa ensimmäiset kevään harjoituspelinsä ulkona perinteisessä Velimalja-turnauksessa 28.4. Linnalassa. Turnauksen muut joukkueet ovat Hamina ja Helsingin Puna-Mustat.

Kuvateksti

Harjoituksissa urheilutalon juoksusuoralla kurottava Lasse Vepsä kuuluu niihin IPV:n omiin nuoriin, joita ajetaan jo sisään ensi kesän ykköspesiksen joukkueeseen.

Kuva: MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen