Kirjamoinniemen tonttikaupat jäissä vielä ainakin vuoden

Kouvolan hallinto-oikeus hylkäsi Kirjamoinniemen tonttien varaamisesta tehdyn valituksen. Valittaja aikoo viedä asian Korkeimman hallinto-oikeuden käsiteltäväksi.

KARI KRAUEL

TAIPALSAARI. Kirjamoinniemen asuinalueen rakentamisen alku siirtyy Taipalsaarella vielä ainakin vuodella. Kouvolan hallinto-oikeus on tuoreessa päätöksessään hylännyt Kirjamoin tonttien jakoperusteista tehdyn valituksen, mutta valittaja aikoo jatkaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kouvolan hallinto-oikeus kumosi kaikki valituksen kohdat ja totesi, että kunta voi myydä tontteja kenelle tahansa. Ainoa myyntiä määrittävä tekijä oli kunnanvaltuuston tekemä päätös hinnasta. Kunta ei hallinto-oikeuden mukaan menetellyt lakien ja asetusten vastaisesti tonttien jaossa.

Korkeimmassa hallinto-oikeudessa asian jatkokäsittely kestää noin vuoden. Kouvolan hallinto-oikeudessa käsittely vei 10 kuukautta.

Kirjamoinniemessä on vajaat 30 omakotitonttia ja yksi rivitalotontti.

Kunnanjohtaja Jari Willmanin mukaan kunnan kädet on sidottu niin kauan kuin valitusprosessi on meneillään. Hänen mukaansa kunnalle valitusprosessi merkitsee vain rahan menetystä, mutta tontin varanneet ihmiset eivät voi suunnitella elämäänsä eteenpäin ennen kuin päätös tulee Korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Willman sanoo, että kunta oli varautunut maksamaan investointejaan tonteista saaduilla myyntituloilla. Nyt kunnalta jäi saamatta noin 400 000 euroa myyntituloja ja investoinnit piti kattaa lainoilla.

KIRJAMOINNIEMEN jakoperusteista hallinto-oikeuteen valittanut taipalsaarelainen kummastelee hallinto-oikeuden päätöstä. Sen mukaan Taipalsaari sai avoimen valtakirjan. Kouvolan hallinto-oikeuden päätös antaa hänen mielestään perusteet katsoa asia loppuun asti.

– Tässä on perusongelma. Päätökset edellyttävät kokonaisharkintaa, mutta nyt päätöksiin ei pääse kiinni millään perusteella.

Valittajan mielestä kunnallisista päätöksistä on saatava selvyys siitä, onko päätös tehty oikein ja että se on laillinen.

– Kaikkien on tiedettävä, mitkä ovat päätösten perusteet.

TAIPALSAARELAINEN, Kirjamoinniemestä tontin varannut Toni Herranen aikoo odottaa valitusprosessin loppuun asti. Hän uskoo, että valittamalla ei asia muutu. Vaikka KHO kääntyisikin ratkaisussaan valittajan kannalle, kunta voi käsitellä asiat uudelleen ja jakaa tontit samoille ihmisille.

– Valittamalla ei voita, Herranen sanoo.

Herranen itse asuu tällä hetkellä pienessä vuokra-asunnossa rivitalossa. Ratkaisun piti olla väliaikainen kunnes talo valmistuu Kirjamoinniemeen. Väliaikainen asuminen jatkuu edelleen, mutta jatkossa Lappeenrannassa hieman isommassa asunnossa.

– Uskon, että ratkaisu ei muutu KHO:ssa ja rakennamme Kirjamoinniemeen talon. Mutta tiedän ihmisiä, jotka aikovat luopua tonteista, jos kunta ei uskalla myydä niitä.

Kirjoittaja:
Kari Krauel