Metsän peitosta lehahti liekki

Kouluissa kiertävä esitys tarjoaa luonnon lumoa, sanaleikkiä ja silmänruokaa.

ANNE KOTIHARJU

Metsän peiton helmat hulmahtivat ensiaamussa tiistaina Lappeenrannan Lauritsalan Luukkaan koululla. Helena Anttonen tarjosi valtavassa vällyssään – helmoistaan noin kymmenmetrisessä – metsän lumoa, sanaleikkejä ja silmänruokaa.

Komeuden kruunasi päässä keikoillut linnunpesähökötys, josta tarkkasilmäinen huomasi muun muassa hämähäkin. Se oli siellä takaraivon puolella heinien ja käpyjen välissä, linnunmunien takana.

– Vuosikaudet olen haaveillut tällaisesta kaavusta. Nyt sen teki mahdolliseksi Kaakkois-Suomen taidetoimikunta ja kirjaston lukemisen edistämiskampanja, kertoi yhden naisen esityksensä sanakudonnasta vastannut Anttonen.

Vuoden kiertoa kuvaavasta peitosta vastasi taas Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulussa vaatesuunnittelua opiskeleva, joutsenolainen Emilia Skriko.

– Keskustelujemme pohjalta ompelin tähän jostain avainsanoista jääneet mielikuvat. Mutta kyllä tähän kurssityönä tehtyyn uniikkipukuun upposi työtunteja monen kurssin verran.

PEITTO VALMISTUI ennen tarinaa. Tarina sai kyllä alkunsa jo vuosia sitten mustikkametsässä. Sen lisäksi, että peitto on kaunis ja vaikuttava, se toimii kulissina, tarpeistona ja puvustuksena.

Anttonen vetäisee helmojensa kätköistä ekaluokkalaisten ihmetykseksi nuken, kiiluvasilmäisen irvikissan, mansikan, tulenliekkejä, sumua tai lunta – ja missä välissä ne pitkävartiset hansikkaat aina vaihtuvat?

Kuippana, vanha ujo metsänhaltijakin sieltä uskaltautuu esiin, kun lapset tarpeeksi hiljaa häntä kuiskaten kutsuvat. Ja pajukissa Aprilli, jonka turkki on pääsiäisen kunniaksi harjattu ja kaulaan on laitettu rusetti. Jossain vaiheessa ilmoille lehahtaa varpusparvi kirjoen taivaalle horjahtelevilla kvaakkosillaan mitä lie.

– Farkuissa tämä sama tarina olisi ollut lapsille liian haasteellinen. Nämä visuaaliset ärsykkeet korostuvat nykyään. Sana jää kakkoseksi.

Visuaalisena ärsykkeenä toimimisen lisäksi pitää Metsän peiton kestää riisumista, pukemista. Se pitää voida mytätä kuljetusta varten ja sen pitää pyöriä liukkaasti päällä.

Metsän peitto kiertää nyt Etelä-Karjalan kouluissa ja kirjastoissa. Kevään mittaan Metsän peiton sataan salaisuuteen ja tuhanteen tarinaan pääsevät vihkiytymään 16 koulun ensi- ja toisluokkalaiset.

Kuvateksti

Helena Anttonen vetäisi valtavan Metsän peiton kätköistä milloin mitäkin.

Kuva: SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju