Linnoituksen yön järjestäjät kaipaavat lisää paikallisväriä

Toimialajohtaja Heikki Timosen mielestä tärkeintä on, että paikallisiin yhdistyksiin ja muihin kulttuurintekijöihin on oltu yhdeydessä ja annettu heille mahdollisuus tulla mukaan. Pakottaa ei voi.

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Lappeenranta. Paikallisten kulttuurintekijöiden rooli Linnoituksen yössä ei näytä kasvavan merkittävästi ainakaan vielä ensi kesänä. Tosin neuvottelut ja suunnitelmat ovat monin paikoin kesken.

Lappeenrannan kulttuurilautakunta asetti syksyllä tapahtuman rahoittamisen ehdoksi, että lappeenrantalaisten kulttuurintuottajien on päästävä Linnoituksen yössä tarpeeksi esille. Tapahtumaa organisoivan markkinointitoimisto Hohdon väliraportti kertoo, että mukaan on tulossa lähinnä samoja paikallisia nimiä kuin aina ennenkin.

Toimialajohtaja Heikki Timonen on tilanteeseen silti aika tyytyväinen.

– Ketään ei voida väkisin vääntää mukaan. Tärkeintä on, että paikallisiin yhdistyksiin ja muihin kulttuurintekijöihin on oltu tänä vuonna yhteydessä ja heille annetaan mahdollisuus tulla mukaan.

Myös kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Kullervo Lehtonen on sitä mieltä, että tapahtumasta löytyy tilaa ja mahdollisuuksia halukkaille.

Hohdon Mico Mansner kertoo, että tapahtumajärjestäjät ovat yrittäneet aktivoida paikallista väkeä mukaan ottamalla heihin suoraan yhteyttä ja istumalla neuvottelupöytään. Mukaan ovat lupautuneet muun muassa Etelä-Karjalan taiteilijaseura, Lappeenranta big band ja Lappeenranta go go.

Usein paikallinen kulttuuriväki on perustellut haluttomuuttaan osallistua Linnoituksen yöhön sillä, että heidän oletetaan tulevan mukaan lähes ilmaiseksi. Mico Mansnerin mukaan korvauksen suuruus ei ole noussut esteeksi yhdessäkään neuvottelussa.

– Kenenkään ei tarvitse tulla mukaan ilmaiseksi. Meidän korvauksemme ovat hyvin kilpailukykyisiä esimerkiksi niiden korvausten kanssa, joita kulttuuritoimisto maksaa satamatorin kesäkonserteista.

Mansnerin mukaan sopimukset solmitaan tapauskohtaisesti. Kaupungin rahoittaman kesätapahtuman luonteeseen kuitenkin kuuluu järjestäjän mielestä se, että esiintyjäkorvaukset eivät voi nousta kovin isoiksi.

– Kouvolassa vastaavaan tapahtumaan on enemmän tulijoita kuin sinne voidaan ottaa. Ei siellä puhuta korvauksista.

Kaupunki maksaa tapahtuman tuottamisesta Hohdolle 50 000 euroa. Viime syksynä Heikki Timonen sanoi, että rahoituksesta 15 000-25 000 euroa pitäisi ohjautua paikallisille kulttuurijärjestöille. Kulttuurilautakunta ei kuitenkaan kontrolloi sitä, mikä on todellinen lopputulos.

– Hohto on ikään kuin pääurakoitsija, jonka kanssa me olemme tehneet sopimuksen. Emme me voi mennä kyselemään, millaisia yksittäisiä sopimuksia he solmivat aliurakoitsijoiden kanssa.

Markkinointitoimisto Hohto järjestää Linnoituksen yön nykysopimuksen mukaan ensi kesänä kolmatta ja viimeistä kertaa. Heikki Timosen mukaan tapahtuman tulevaisuudesta on varmaa vain se, että Linnoituksen yö järjestetään jatkossakin. Vielä ei ole päätetty, laitetaanko tapahtuman organisointi avoimeen hakuun vai järjestääkö kaupunki sen mahdollisesti itse.

– Asia pitää valmistella tänä keväänä tai viimeistään heti kesälomien jälkeen. Tällaisen tapahtuman järjestäminen ei suju ihan parissa viikossa.

Kuvateksti

Viime vuonna Linnoituksen yön ilmainen lastenkonsertti oli suuri yleisömenestys.

Kuva: ES-arkisto/Marleena Liikkanen

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto