Maakuntaliitto leikkaa Pekka Ruotsalaisen korvauksia

Maakuntahallitus aikoo pienentää Ruotsalaisen ansionmenetyskorvauksia oma-aloitteisesti, koska arvelee, että korvauksista päätettäessä toimittiin ehkä kuntalain vastaisesti. Myös imatralaisten Ismo Pölläsen ja Antti Jarvan ansionmenetyskorvaukset pienenev

HEIKKI SOPANEN

ETELÄ-KARJALAN liiton hallitus aikoo leikata puheenjohtajansa Pekka Ruotsalaisen työnantajalle, Imatran Seudun Kehitysyhtiölle, maksettavia ansionmenetyskorvauksia. Maakuntaliitto on maksanut Kehylle normaalia käytäntöä suurempaa ansionmenetyskorvausta maakuntahallituksen viime marraskuussa tekemän päätöksen perusteella.

Kehy on saanut korvausta tunneista, jotka Ruotsalainen on ahertanut työaikana maakuntaliiton eikä Kehyn hyväksi. Korvaukset on maksettu Ruotsalaisen tekemän tuntilaskutuksen perusteella.

Ensi maanantaina maakuntahallitus aikoo palauttaa kaikki liiton luottamushenkilöille maksettavat ansionmenetyskorvaukset normaalille tasolle. Myös imatralaisten Ismo Pölläsen ja Antti Jarvan ansionmenetyskorvaukset pienenevät.

Kehyn varatoimitusjohtaja Pöllänen kuuluu maakuntavaltuuston puheenjohtajistoon, ja Imatran kaupungin lääkäri Jarva on valtuuston jäsen. Myös heidän osallistumisestaan maakuntaliiton luottamustehtäviin on maksettu työnantajalle suurempaa ansionmenetyskorvausta kuin maakuntavaltuusto on päättänyt.

Hallitus peruu marraskuisen päätöksensä oma-aloitteisesti. Syynä on, että päätös oli mahdollisesti kuntalain vastainen, koska sille ei haettu hyväksyntää maakuntavaltuustolta.

– Kuntalain mukaan valtuusto päättää luottamushenkilöiden taloudellisista etuisuuksista. Marraskuun päätöksestä vallitsee erilaisia näkemyksiä, ja asia korjataan itse, ettei jälkeenpäin tule sanomista, maakuntaliiton talousjohtaja Päivi Ilves kertoo.

MAAKUNTAVALTUUSTON vahvistaman korvauskäytännön mukaan ansionmenetyksestä maksetaan enintään 24 euroa tunnilta, mutta Kehylle on maksettu Ruotsalaisen osalta yli 50 euron tuntikorvausta. Hallituksen marraskuun päätöksen mukaan korkeampaa korvausta on lisäksi maksettu takautuvasti viime vuoden maaliskuusta, jolloin Ruotsalainen aloitti maakuntahallituksen puheenjohtajana.

Ruotsalaisen aloittaessa puheenjohtajuuden liiton hallitus päätti, että hänen ansionmenetyskorvauksensa noudattaa liiton yleistä korvaustasoa. Marraskuussa maakuntahallitus kuitenkin muutti maaliskuista päätöstä ja päätti, että Ruotsalaisen työnantajalle Kehylle maksetaan kuoppakorotus takautuvasti.

Ismo Pölläsen ja Antti Jarvan osalta nostettiin myös takautuvasti ansionmenetyskorvauksia koko viime vuodelta heidän toimittamiensa työnantajatodistusten perusteella. Muodollisesti marraskuinen päätös koski kaikkia liiton luottamushenkilöitä, mutta käytännössä vain näitä kolmea henkilöä, sillä ainoastaan heidän tuntitaksansa ylittivät 24 euroa.

Marraskuun päätöksen vuoksi liiton luottamushenkilöille maksamat korvaukset ylittyivät viime vuonna 21 000 eurolla budjettiin verrattuna.

Luottamushenkilöistä koostuvan liiton tarkastuslautakunnan tarkastuskertomuksessa sanotaan, että ylitys johtui ansionmenetyskorvausten aiempaa suuremmista maksuista. Budjetissa ei pystytty varautumaan takautuviin, ylisuuriin korvauksiin.

Liiton tilintarkastaja ei puuttunut tilintarkastuskertomuksessaan maksettuihin korvauksiin.

Suurin osa ylityksestä on Ruotsalaisen ansionmenetyksistä Kehylle maksettuja korvauksia, sillä Ruotsalainen ahersi suuria tuntimääriä maakuntaliiton hyväksi.

ENSI MAANANTAINA maakuntahallitus oikaisee marraskuisen, mielestään virheellisen päätöksen. Ansionmenetyskorvauksen ylärajaksi tulee 24 euroa tunnilta, ja virheellisen päätöksen oikaisu koskee vuosia 2006 ja 2007.

Päätösesityksen mukaan viime vuonna maksetut, 24 euroa tunnilta ylittävät korvaukset otetaan vähentävänä tekijänä huomioon maksettaessa tämän vuoden korvauksia.

Maakuntajohtaja Timo Puttonen vyöryttää syyn ylisuurista korvauksista Kehyn niskoille.

– Mielestäni oli Kehyltä epäkorrektia vaatia niin suuria ansionmenetyskorvauksia. Ruotsalaisen laskujen suuruus oli yllätys meillekin. Ruotsalainen sinällään ei ole tehnyt mitään väärää, Puttonen sanoo.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen